KZpP

 

Новий проект Трудового кодексу, який нещодавно зареєстрували у Верховній Раді нардепи Стоян та Сухий, є більш виграшним порівняно з тим документом, який був знятий із розгляду парламенту попереднього скликання.

 

Про це сказав у ексклюзивному коментарі для кореспондента УКРІНФОРМу заступник голови Федерації профспілок України Сергій Українець.

 

"Я вже передивився проект Трудового кодексу № 2902. Відразу скажу: він кращий, ніж той, що був готовий до другого читання і знятий на пропозицію Федерації профспілок. Тут є кілька позицій, які покращили цей проект", - сказав Українець.

 

Для прикладу він назвав видалення норми про 12-годинний робочий день, яка викликала нарікання.

"Хоча, як на мене, це була правильна норма, оскільки установлювалася якась межа протягом доби, якої зараз немає. І відповідно, люди можуть працювати по 18 і більше годин".

 

За словами Українця, у новій редакції проекту також з'явилися речі, на яких наполягали профспілки. Серед них, зокрема, вирішення питання щодо відсторонення працівника з метою захисту населення від інфекційних хвороб.

 

"Є санкції для працівника, якщо він відмовляється від щеплення, наприклад, для вихователів у дитячому садку. Виведено на погодження із профспілками, замість просто консультацій - у попередній редакції, час початку і закінчення щоденної роботи. Тобто, коли акт приймається роботодавцем, він погоджується із профспілковим органом", - сказав Українець, додавши, що так саме виноситься на погодження із профспілковим органом і рішення роботодавця про організацію роботи у вихідні.

 

Окремо зупинився заступник голови ФПУ на посиленні ролі соціального партнерства.

"Поданню Кабінетом Міністрів пропозицій щодо розміру зарплати, це стаття 219, обов'язково передують колективні переговори сторін соціального діалогу на національному рівні. Тобто, мінімальна зарплата проходитиме через соціальний діалог. Те саме стосується і права на ведення колективних переговорів", - наголосив посадовець.

 

Усе це, за його словами, дає підстави профспілкам оцінювати новий варіант Трудового кодексу як більш прогресивний та такий, що представляє інтереси найнятих працівників.

 

"Погіршення немає жодного порівняно з тим проектом, який був знятий Верховною Радою попереднього скликання. В цілому він влаштовує профспілки. Але ми маємо понад півтори сотні пропозицій, які будемо розглядати під час роботи тристоронньої робочої групи за участю уряду, роботодавців та профспілок", - наголосив Українець.

 

На запитання кореспондента агентства щодо вірогідних прогнозів часу для остаточного ухвалення Трудового кодексу, заступник голови ФПУ зауважив, що все залежатиме від того, чи внесуть до порівняльної таблиці суб'єкти законодавчої ініціативи.

 

"Якщо там буде 300-400 і більше пропозицій і вони будуть діаметрально протилежні, зрозуміло, що це буде серйозна боротьба між бізнесом та профспілками. Але якщо ми знайдемо спільну мову, то можна розраховувати на швидке проходження", - відповів він.

 

Наталія Андрусенко,

Укрінформ

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/noviy_zakonoproekt_trudovogo_kodeksu_krashchiy_za_svoiih_poperednikiv___zastupnik_golovi_fpu_1821460