b7596c44f7407bcbb692d7805bc9e74ef6019f40

 

16 травня 2017 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 26 квітня 2017 р. № 295.

Зазначеною постановою затверджені Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Однією із важливих новацій затверджених документів є конкретизація форм співпраці профспілкових організацій з інспекторами Держпраці під час проведення ними заходів державного нагляду і контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, яка передбачена Угодою про співпрацю між Державною службою України з питань праці та Федерацією професійних спілок України від 22 червня 2016 року.

Зокрема, у підпункті 7 пункту 5 та пункті 15 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю зазначено, що інспекційні відвідування та організація невиїзних інспектувань проводитиметься за інформацією профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю.

У пункті 7 Порядку здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю передбачена можливість залучення до участі у виїзних перевірках, здійснюваних уповноваженими посадовими особами Держпраці представників профспілок, їх організацій та об’єднань профспілок.

Таким чином, з метою забезпечення ефективного захисту прав членів профспілок профспілковим органам усіх рівнів необхідно вжити заходів щодо організації громадського контролю профспілок у первинних профспілкових організаціях, своєчасного інформування про виявленні порушення законодавства про працю територіальні органи Держпраці та участі у виїзних перевірках, які ними проводитимуться.

При цьому профспілковцям слід керуватися статтями 247, 248, 259 Кодексу законів про працю України, статтями 21, 30, 38, 40 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та Постановою Президії ФПУ «Про посилення громадського контролю за додержанням законодавства про працю в сучасних умовах» від 24 квітня 2017 року         № П-8-10.

У практичній роботі рекомендуємо використовувати матеріали Бібліотечки голови профспілкового комітету за травень-червень 2016 року   №5-6 (185-186).

 

 

                                                                  Департамент правового захисту