b5cscrtunwq 1

 

Як відомо, Прикінцевими положеннями Закону України «Про Державний бюджет України» № 2246-VIII від 07.12.2017 було внесено зміни до статті 6 Закону України "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (Відомості Верховної Ради України, 2017 р., № 4, ст. 37), які передбачають, що дія зазначеного закону не поширюється на відносини, що виникають під час проведення заходів нагляду (контролю) органами, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів України. Такий перелік було підготовлено Урядом ще у грудні 2017 року, однак тривалий час він узгоджувався з відповідними органами і, зокрема, з Державною регуляторною службою України (ДРС).

Таким чином, Держпраці і її територіальні органи понад два місяці фактично були обмежені у проведенні заходів державного контролю і не могли належним чином реагувати на порушення законодавства про працю, про які їм повідомляли працівники у численних зверненнях. Всі позапланові перевірки за зверненнями громадян здійснювалися виключно за письмовим погодженням з ДРС. Планові перевірки теж не проводилися.

Слід зазначити, що такий стан справ не відповідає Конвенції  Міжнародної організації праці N 81 1947 року про інспекцію праці 
у промисловості й торгівлі
та Конвенції Міжнародної організації праці N 129 1969 року про інспекцію праці в сільському
господарстві
, які є обов’язковими до виконання на території України.

Наразі, довгоочікувану Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку органів державного нагляду (контролю), на які не поширюється дія Закону України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 18 грудня 2017 року № 1104 було оприлюднено 22 лютого 2018 року. Однак діяти вона буде знову обмежено - лише до 31 грудня 2018 року.

 

Враховуючи зазначене, звертаємо увагу членських організацій ФПУ на необхідність активізації заходів громадського контролю профспілок за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях, де діють профспілкові організації.

Адже результати саме такого контролю братимуться до уваги Держпраці і її територіальними органами при вирішенні питань щодо проведення ними позапланових перевірок.

 

Департамент правового захисту