5b5aea260ea34-10929 1200

До Федерації профспілок України надійшло колективне звернення трудового колективу - членів первинної профспілкової організації Державного науково-виробничого підприємства «Електронмаш» щодо конфліктної ситуації, яка склалася у зв'язку із силовим захопленням 23.07.2018 власності трудового колективу ДП «Електронмаш» представниками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України із залученням найманців у балаклавах. Станом на сьогодні на підприємстві відбувається ескалація конфлікту, що загрожує подальшому порушенню конституційних прав працівників. Під час силового захоплення так званими «тітушками» підприємства вже постраждало 10 членів профспілки.

У зв'язку з цим ФПУ звернулась до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням невідкладно вжити заходів щодо врегулювання ситуації, яка склалася на ДП «Електронмаш» внаслідок протиправних дій посадових осіб Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, що у 2014 році ДНВП «Електронмаш» при реорганізації Мінпромполітики шляхом приєднання до Мінекономрозвитку було передано у сферу управління останнього. При цьому було змінено назву на Державне підприємство «Електронмаш», статут та керівництво підприємства. Первинна профспілкова організація зазначає, що під час реорганізації на підприємстві внаслідок протиправних дій посадових осіб Мінекономрозвитку без будь-якої грошової компенсації з боку держави відбулося збільшення державної частки статутного капіталу за рахунок власності, що належала трудовому колективу.

У цьому зв'язку варто зазначити, що відповідно до ч. 3 ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Згідно з пунктами 1, 2 статті 65 Господарського кодексу України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

Департамент правового захисту ФПУ