IMG 3105

 

У період з 26 - 27 вересня ц.р. в місті Тбілісі (Грузія), пройшла субрегіональна конференція АКТРАВ/МКП-ПЄРР під назвою «Відповідність національного законодавства про працю Конвенції МОП № 81 про інспекцію праці та відповідному протоколу 1995 року».

 

У роботі конференції взяли участь більше 40 учасників з 12 країн, серед яких Азербайджан, Білорусія, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Латвія, Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Україна,Узбекистан. Від ФПУ Україну представляли заступник керівника департаменту правового захисту - заступник головного правового інспектора праці Сидоряк І.Г. та завідувач відділу технічної  інспекції праці – технічний інспектор праці Горюн Т.М. До складу української делегації також були включені два представники Конфедерації вільних профспілок України.

 

IMG 3235


Під час офіційного відкриття конференції 26 вересня 2018 року  виступили представники Парламенту та Уряду Грузії, а також керівництво Національної конфедерації профспілок та Асоціації роботодавців Грузії. Як визначна для держави, ця подія привернула увагу національних ЗМІ та була висвітлена багатьма телеканалами.
В ході конференції спеціалісти МОП поінформували її учасників про історію та мотивації, що привели до формування МОП, яка в 2019 році відзначатиме своє 100-річчя; про міжнародні трудові стандарти з виконання трудового законодавства і нагляду за його додержанням (Лео Сіббел).
Про стан справ та регіональні перспективи розвитку трудових інспекцій доповідали представники Сербії (Сладана Кікович), Чорногорії (Івана Михайлович) та стипендіатка Григора Градєва Єва Блома.
Передовими практиками ефективного функціонування трудової інспекції та додержання стандартів в регіоні поділився Президент LBAS (Латвія) Егілс Балдзенс.
Учасників конференції також було інформовано про важливість доказового підходу до необхідності зміцнення інститутів з виконання трудового законодавства (Валентин Мокану, МОП).
Всі присутні на конференції мали можливість об’єктивно оцінити ситуацію, в якій працює Інспекція праці в Грузії і в регіоні в цілому, відзначили значно виражене зниження активності Інспекцій праці та послаблення належної їх ролі, що свідчить про недостатнє дотримання положень Конвенції МОП № 81 від 1947 року й Протоколу 1995 року в тих країнах, які їх ратифікували.

 

IMG 3123


Про проблемні питання додержання в Україні зазначених міжнародних документів мали можливість доповісти й представники від ФПУ (Горюн Т.М.) та КВПУ (Суменко С.С.).
Цікава дискусія відбулася під час розгляду питання щодо профспілкових стратегій з протидії тенденції послаблення ролі держави в забезпеченні додержання трудових прав, ролі Міжнародного профспілкового руху МКП та застосування наглядових механізмів МОП.
Всі доповіді та інформації активно обговорювалися учасниками конференції, після чого ними були надані конструктивні пропозиції до спільних рекомендацій щодо протидії профспілок  послабленню ролі Інспекції праці, які після опрацювання планується оприлюднити на найближчому засіданні Виконавчого комітету ПЄРР.
Конференція пройшла в теплій, дружній обстановці, за що всі щиро подякували всій команді її організаторів, зокрема Президенту GTUC(Грузія), Президенту ВЕРС Іраклію Петріашвілі, Спеціалісту з діяльності трудящих (МОП) Гочі Алесандрія та Виконавчому секретарю МКП/ВЕРС Антону Лєппіку.

 

IMG 3168

 

IMG 2949

 

 

IMG 2960

 

Департамент правового захисту

ФПУ