prinyala-zakon-o-deregulyacii-biznesa


Для забезпечення участі у законотворчому процесі ФПУ в рамках СПО об’єднань профспілок опрацьовує проекти нормативно-правових актів у сфері економічних, трудових відносин і соціального захисту, які надходять на погодження від центральних органів виконавчої влади.

 

Взаємодія між Кабінетом Міністрів України і профспілками забезпечується також шляхом участі уповноважених представників СПО об’єднань профспілок у засіданнях Уряду та Урядових комітетів.

Так, протягом одинадцяти місяців  2018 року під час 84 засідань Урядових комітетів, на яких розглянуто більше 1200 проектів актів законодавства, за наполяганням профспілок було відправлено на доопрацювання низку внесених проектів, зокрема Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо накопичувальної професійної пенсійної програми», розпоряджень Кабінету Міністрів України «Про додаткові заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2018 році». «Про схвалення Національної транспортної  стратегії  України на  період  до 2030 року» тощо.

Підготовлено законопроекти, які внесено до Верховної Ради України народними депутатами України, Представниками ФПУ у Верховній Раді: «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (щодо забезпечення діяльності професійних спілок (реєстр. № 7512) та «Про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання прав профспілок)» (реєстр. № 9398).

Профспілками прийнято участь у розробці нової редакції Закону України «Про освіту» щодо розвитку національної системи кваліфікацій та проекту розпорядження Уряду «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення»; продовжено опрацювання проекту Закону України «Про національну систему кваліфікацій»; взято участь у робочій групі з розроблення проекту нової редакції Закону України «Про професійно-технічну освіту»; триває обговорення основних концептуальних засад проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», розробленого з метою сприяння продуктивній зайнятості, у рамках робочої групи з його доопрацювання. Проект Закону України «Про професійно-технічну освіту» у запропонованій редакції не погоджено СПО об’єднань профспілок.

Розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Завдяки наполегливим діям ФПУ було утворено спільну робочу групу за участі ФДМУ, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Мінюсту, Мінсоцполітики, Секретаріату Кабінету Міністрів з метою опрацювання можливих шляхів врегулювання питань, пов’язаних з визначенням статусу і використанням майна, що перебувало у користуванні профспілкових організацій колишнього Союзу РСР.

Робота триває.

 

Прес-центр ФПУ