3b026ebc2bf8e3eeb840609907d1de07

 

25 січня, ще до світанку о 5-й годині, стався кричущий випадок у санаторії «Лермонтовський» в Одесі. За словами очевидців, люди в балаклавах із залученням військових зрізали замки й вдерлися до найстарішої одеської оздоровниці. Директора санаторію та інших працівників із застосуванням сили виставили за межі території, заклад знеструмили, пацієнтам ставало зле...

 

«Найжахливіше страхіття звичайного працівника незвичайного медичного закладу, такого як Клінічний санаторій «Лермонтовський», стало реальністю, – писав про події того буремного ранку в соціальній мережі працівник санаторію «Лермонтовський» Михайло Михайлович. – «Доблесні» співробітники Міноборони, поліції Мін’юсту і виконавчої служби на мирній території здійснили силове захоплення санаторію на виконання рішення суду трирічної давнини.

Нас, як бродячих собак, силою викинули із санаторію разом з пацієнтами. Нічого не дали забрати, все описує Міноборони і збирається ставити собі на баланс.

Співробітники, які живуть на території санаторію, залишилися на вулиці, пацієнтів після інфарктів, інсультів, травм і вагітних жінок теж нахабно розігнали по домівках (але ж далеко не всі з Одеси й області).

Корпуси розкрито, замки зірвано, цілий автобус виконавців нишпорить у кабінетах і палатах. Описують все, що бачать: і санаторне, й особисте майно...».

Свої дії військові пояснювали тим, що, мовляв, існує наказ про те, що Міністерство юстиції має передати санаторій Міноборони. Одесити ж казали: справжньою метою усіх цих подій є не турбота про військових, а банальне захоплення земельної ділянки з подальшою забудовою.

Варто зазначити, що події минулого тижня – далеко не перша спроба захоплення санаторію. Про це ще у вересні 2015 року Олексій Петруня спеціально для «ПВ» писав у своєму журналістському розслідуванні «Надзвичайно ненаситні. Хто і чому хоче відібрати в народу санаторій «Лермонтовський»?» (читайте на офіційному сайті «ПВ» psv.org.ua, № 37–38 від 24 вересня 2015 року).

Наразі директор – головний лікар Клінічного санаторію «Лермонтовський» Дмитро Антіпов не має наміру здаватися і дякує одеситам за підтримку: «Вас не злякали ні озброєні люди в балаклавах, ні безкарне свавілля військових. І у відповідь я хочу запевнити, що ми не припинимо боротьбу за «Лермонтовський» і разом здобудемо перемогу. Ні київські чинуші, ні продажні силовики, ні підкилимні інтриги міністрів нас не зупинять. У загарбників були погони, автомати і кулемети. Але за нами стоїть дещо серйозніше – правда й Одеса».

 

74bb4fe6650edbfa3f7d049c0116c778

 

ДО ТЕМИ:

Новітня історія рейдерства в Україні

Клінічний санаторій «Лермонтовський» було створено в 1914 році групою видатних лікарів Одеси в курортній частині міста поряд з морським узбережжям у зв’язку з клінічно доведеною унікальністю мікроклімату.

Понад 100 років у «Лермонтовському» лікуються люди після інсультів та інфарктів. Міністерство юстиції України, без будь-яких причин, у січні 2015 року оголошує себе власником санаторію, який за законом належить Федерації профспілок України. Головний лікар профспілкової оздоровниці Дмитро Антіпов не погоджується полишити свій колектив та пацієнтів, і разом з ними веде боротьбу проти рейдерів.

На думку колективу санаторію «Лермонтовський», мета чиновників – захопити, розграбувати і довести до банкрутства оздоровницю, а на її місці, на 10 га біля самісінького Чорного моря, побудувати елітні багатоповерхівки.

 

ПРЯМА МОВА

 Дмитро Антіпов, директор – головний лікар Клінічного санаторію «Лермонтовський»:

«Я продовжую боротьбу, і скоро ми повернемо санаторій одеситам і колективу. Загарбники приходять і йдуть.

Хочу вас запевнити: це не кінець «Лермонтовського»! За свою 100-річну історію санаторій зазнав багато лиха, але зміг вистояти. І ці темні часи теж не триватимуть довго. Я знаю, незабаром ми знову відкриємо двері санаторію для одеситів, пацієнтів з різних країн і всіх куточків України! Разом ми обов’язково вистоїмо!».

 

Сергій Каплін, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, представник Федерації профспілок України у парламенті:

«Глава Мін’юсту Петренко вкотре показав безпрецедентне свавілля влади. Користуючись своїм становищем, перевищуючи повноваження, посеред ночі влаштував «маски-шоу» та збройне захоплення однієї з найвідоміших українських оздоровниць. Військові в масках позрізали замки, захопили приміщення і поставили охорону, лікарів та пацієнтів виставили на вулицю.

З колегами-депутатами підготували проект постанови про створення робочої групи та ТСК щодо цього кричущого випадку та звернулися до всіх правоохоронних органів з вимогою припинити «віджим» чиновниками народного санаторію і дати належну правову оцінку їхнім діям».

 

1548686735 DSC 1799

 

РЕАКЦІЯ

 

Ситуацію вивчали на комітеті

 28 січня Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення проведено засідання робочої групи задля вивчення ситуації, що виникла в Клінічному санаторії «Лермонтовський».

 

У заході взяли участь народні депутати України, депутати Одеської обласної ради, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевої влади, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», Клінічного санаторію «Лермонтовський», громадськості та ЗМІ. У ході зустрічі було обговорено питання щодо передачі майна санаторію «Лермонтовський» до сфери управління Міністерства оборони України, а також заслухано представників Міноборони, Нацполіції та санаторію з приводу подій, що відбулися 25 січня 2019 року, – повідомляє прес-служба комітету.

Директор – головний лікар Клінічного санаторію «Лермонтовський» Дмитро Антіпов поінформував членів робочої групи про те, що представники Міністерства оборони разом з державними виконавцями та співробітниками військової служби правопорядку о 5-й ранку 25 січня зайняли санаторій «Лермонтовський», лікарів і персонал вигнали, а у деяких хворих погіршився стан здоров’я.

Станом на 25 січня п.р. у санаторії перебували 50 осіб на реабілітаційному та санаторно-курортному лікуванні за профілями: кардіопульмонарна реабілітація, нейрореабілітація, м’язово-скелетна реабілітація, реабілітація при порушенні перебігу вагітності, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо.

Народні депутати України та депутати Одеської обласної ради, які взяли участь у засіданні робочої групи, вважають, що відбулося захоплення санаторію.

Перший заступник голови комітету Сергій Каплін зазначив, що конфлікти навколо санаторію, і зокрема із застосуванням сили, відбуваються вже протягом декількох років. Він повідомив про те, що депутатами підготовлено проект постанови Верховної Ради України про невідкладні заходи щодо стабілізації діяльності ДП «Клінічний санаторій «Лермонтовський», який планується найближчим часом внести на розгляд Верховної Ради України.

 

ЗАСЛУХАВШИ ПОЗИЦІЮ СТОРІН КОНФЛІКТУ, ГОЛОВА РОБОЧОЇ ГРУПИ, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ НАТАЛІЯ КОРОЛЕВСЬКА ЗАПРОПОНУВАЛА ПРОВЕСТИ ЧЕРГОВЕ РОЗШИРЕНЕ ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПОРУШЕНОГО ПИТАННЯ 5 ЛЮТОГО 2019 РОКУ.

 

"Профспілкові вісті",

№ 5, 31.01.2019 р.