А10 

 

У грудні 2019 року завершується Проект ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці», який впроваджено в Україні із липня 2017 року. Як соціальні партнери ФПУ, її членські організації активно залучалися до реалізації цього Проекту.

Зокрема, представники ФПУ, членських організацій брали участь у розробці проекту Національного плану дій із подолання незадекларованої праці в Україні, підготовленого в рамках зазначеного Проекту.

У жовтні-грудні 2018 року правові інспектори праці профспілок брали участь у тренінгу для тренерів «Навчання практичним методам інспекційних відвідувань для виявлення і подолання незадекларованої праці (НП) та ефективним навичкам міжособистісного спілкування».

Протягом 2017 – 2019 років профспілковці долучалися до інформаційно-роз’яснювальних заходів територіальних органів Держпраці щодо переваг офіційного працевлаштування та негативних наслідків у разі використання праці без оформлення для працівників та суб’єктів господарювання.

З цієї тематики фахівцями апарату ФПУ та її членських організацій проводилися численні навчальні семінари і «круглі столи» для профспілкового активу, надавалися роз’яснення у профспілкових ЗМІ та під час інтернет-конференцій на сайтах, здійснювалися виступи на місцевих радіо.

У визначеному законодавством порядку правові інспектори праці профспілок також брали участь у контрольних заходах, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, та у відвідуваннях підприємств з метою профілактики правопорушень та інформування роботодавців і працівників про переваги офіційного працевлаштування, які здійснювалися Держпраці.

Активну участь у роботі з протидії незадекларованій праці брали профспілкові організації Професійної спілки працівників агропромислового комплексу України, Профспілки працівників освіти та науки України, Профспілки будівництва та промбудматеріалів України, Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, Профспілки працівників автомобільного та сільського господарського машинобудування України, Всеукраїнської профспілки працівників та підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг, Профспілки працівників зв'язку України.

До роботи також активно долучалися фахівці Тернопільської обласної ради професійних спілок, Об’єднання профспілок Львівщини, Миколаївської обласної ради профспілок, Федерації професійних спілок Волинської області, Федерації професійних спілок Рівненської області, Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок», Федерації профспілок Одеської області, Івано-Франківської обласної Ради профспілок, Об'єднання профспілок Харківської області.

У зв’язку із завершенням Проекту ЄС-МОП «Зміцнення адміністрації праці з метою покращення умов праці і подолання незадекларованої праці» 22 жовтня ц.р. експерт з незалежної оцінки Проекту п. Тома Вассер зустрівся з представниками Федерації профспілок України та Конфедерації вільних профспілок України: головою Профспілки працівників агропромислового комплексу України Світланою Самосуд, головою Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василем Андреєвим та його заступницею Катериною Клименко, керівником департаменту охорони праці - головним технічним інспектором праці апарату ФПУ Юрієм Андрієвським, заступником керівника департаменту правового захисту – заступником головного правового інспектора праці апарату ФПУ Іриною Сидоряк, завідувачкою відділу технічної інспекції праці департаменту охорони праці апарату ФПУ Тетяною Горюн, а також з заступниками Голови КВПУ Петром Тулеєм та Володимиром Давиденко.

Учасники зустрічі високо оцінили результати Проекту, навели приклади ефективного залучення до нього профспілок, підтвердили необхідність продовження протидії незадекларованій праці в Україні, висловили своє бачення щодо посилення правопросвітницької роботи з цієї тематики в трудових колективах та серед населення. Зокрема, застосування в проведенні цієї роботи сучасних технологій, що прийнятні та звичні для молодих громадян, які тільки розпочинають трудову діяльність.

Результати оцінювання поточного проекту будуть взяті до уваги під час реалізації наступного трирічного Проекту МОП за фінансуванням ЄС «На шляху до безпечної, здорової і задекларованої праці в Україні», що має розпочатися у січні 2020 року, до якого профспілки готові активно долучатися.

 

                                                                  Департамент правового захисту

 

 

А14

 

 

А12

 

А13