get img

За результатами проведеного у 2012 році моніторингу фактів порушення прав і гарантій діяльності профспілок Федерацією профспілок України листом від 27.03.2013 № 07/01-16/546 надіслано інформацію Міністерству соціальної політики України. Міністерство доручило відповідним органам виконавчої влади здійснити перевірки цих фактів та вжити заходів щодо їх усунення.

Для здійснення перевірок утворено комісії, до складу яких включено представників профспілок, що діють на підприємствах, а також представників профспілок та організацій роботодавців обласного рівня, територіальних державних інспекцій праці.

За інформацією Держпраці України, територіальними органами Державної інспекції України з питань праці у межах повноважень проведено перевірки з питань, викладених у листі Федерації профспілок України, за участю профспілок.

Із повідомлень органів виконавчої влади випливає, що низку конфліктних ситуацій врегульовано та усунуто наявні порушення прав профспілкових організацій.

Зокрема, під час проведення перевірок встановлено порушення вимог статті 249 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП України) щодо перерахунку на рахунок професійної спілки членських профспілкових внесків працівників на ДП «Любомське лісове господарство», ДП «Турійське лісове господарство», Сосницькому комунально-житловому управлінні, Остерському виробничому управлінні житлово-комунального господарства, Прилуцькому КП «Прилукитепловодопостачання», ДП «Болехівський лісгосп», ДП «Кутське лісове господарство», Закарпатському вертолітному виробничому об’єднанні, ПАТ «Озеленювач», Гарнізонному комбінаті побутового обслуговування Управління торгівлі Чорноморського Флоту Російської Федерації та інших.

За результатами перевірок керівникам підприємств винесено приписи про усунення виявлених порушень та складено протоколи про адміністративні правопорушення на підставі ч. 1 статті 41 КУпАП, які передано на розгляд до суду.

Севастопольською міською державною адміністрацією проведено перевірку стану дотримання Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в частині своєчасного перерахування на рахунок профспілки сплачених членами профспілки членських внесків у Гарнізонному комбінаті побутового обслуговування Управління торгівлі Чорноморського флоту Російської Федерації та ПАТ «Озеленювач».

У ході обстеження встановлено, що за наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілки, роботодавець не перераховує на рахунок профспілки сплачені ними членські внески відповідно до статуту профспілки, укладеного колективного договору в терміни, визначені договором.

За станом на 22.04.2013 заборгованість по перерахуванню профспілкових внесків у Гарнізонному комбінаті побутового обслуговування Управління торгівлі Чорноморського флоту Російської Федерації складає 10052,76 грн., у ПАТ «Озеленювач» - 24964,33 гривень.

Питання дотримання Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» в частині своєчасного перерахування на рахунок профспілки сплачених членами профспілки членських внесків у Гарнізонному комбінаті побутового обслуговування Управління торгівлі Чорноморського флоту Російської Федерації та ПАТ «Озеленювач» заплановано розглянути на засіданні тристоронньої соціально-економічної ради м. Севастополь.

Департаментом соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації 18.04.2013 здійснено комісійний виїзд на ДП «ЛСУ «Стальконструкція № 137». На підприємстві має місце заборгованість з виплати заробітної плати. Згідно з ухвалою Господарського суду Львівської області від 26.03.2013 щодо цього підприємства порушено провадження у справі про банкрутство. У міру погашення боргів будуть перераховуватися внески.

12.02.2013 було проведено перевірку стану додержання законодавства про працю. Матеріали перевірки надіслано до правоохоронних органів. По факту невиплати заробітної плати розпочато кримінальне провадження.

Стосовно ситуації, яка мала місце на КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, Запорізька обласна державна адміністрація поінформувала, що Дедюрин В.М. виконував обов’язки генерального директора з 02.10.2012 по 02.12.2012.

У цей період в.о. генерального директора Дедюрин В.М., порушивши чинне законодавство, заборонив доступ на підприємство голові обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Малигіній Г.А.

Крім того, Дедюрин В.М. заборонив перерахування на рахунок профспілки підприємства сплачених за заявами працівників профспілкових внесків.

Обласною організацією профспілки було подано позови до Господарського суду Запорізької області на підприємство щодо перерахування профвнесків та на власника (Запорізьку обласну раду) щодо розірвання трудового договору з в.о. генерального директора Дедюриним В.М. згідно зі статтею 45 КЗпП України.

У результаті трудовий договір з Дедюриним В.М. розірвано, в.о. генерального директора КП «Облводоканал» ЗОР призначено Довганчука С.М., у грудні 2012 року підприємством погашено заборгованість із виплати заробітної плати та перераховані профспілкові внески. Конфліктну ситуацію між керівництвом та організацією профспілки підприємства вичерпано.

За повідомленням департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації ситуація, що склалася на ПАТ «Львівсільмаш», розглядалася на засіданні районної комісії з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, забезпечення повноти і своєчасної сплати податків та єдиного соціального внеску, на яке були запрошені голова профкому ПАТ «Львівсільмаш», голова Львівської обласної профспілки автомобільного та сільськогосподарського машинобудування.

За підсумками розгляду надіслано листи до прокуратури Франківського району м. Львова та Територіальної інспекції з питань праці у Львівській області.

При проведенні перевірки на КП Ічнянське ВУЖКГ та ТзОВ «Техмаш» державному інспектору праці та представнику профспілок вчинено перешкоди у

діяльності посадових осіб, у зв’язку з чим керівників притягнуто до адміністративної відповідальності відповідно до статті 188-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

За інформацією Державного агентства лісових ресурсів України, лісогосподарськими підприємствами створюються умови для здійснення профспілками своїх функцій у сфері захисту трудових і соціально-економічних прав членів профспілок, запобігання конфліктам у трудових колективах, вирішення проблеми зайнятості працівників, погашення або зменшення до мінімуму заборгованості із виплати зарплати працівникам, виконання положень колективних договорів, поліпшення фінансово-економічного стану підприємств. З цією метою створено постійно діючі незалежні комісії для проведення роз’яснювальної роботи, вивчення фактів порушень прав і гарантій діяльності організацій соціальних партнерів, розгляду заяв і скарг працівників.

Водночас окремі підприємства галузі продовжували не перераховувати на рахунки профспілки членські внески. Так, Територіальною державною інспекцією з питань праці у Волинській області у квітні 2013 року проведено перевірки на 5 підприємствах області, а саме: ДП «Турійське лісове господарство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Колківське лісове господарство», ДП «Старовижівське лісове господарство» та ДП «Цуманське лісове господарство».

На ДП «Любомльське лісове господарство» та ДП «Колківське лісове господарство» під час перевірки виявлено факт неперерахування на рахунки професійних спілок членських профспілкових внесків за 2012 рік та січень-березень 2013 року, зокрема на ДП «Любомльське лісове господарство» не перераховано коштів на суму 10427 грн. 76 коп., в тому числі обкому профспілки - 3424 грн. 82 коп.; на ДП «Колківське лісове господарство» відповідно        12527 грн. 04 коп., в тому числі обкому профспілки - 4452 грн.

У ДП «Цуманське лісове господарство» за станом на 01.04.2013 мала місце заборгованість по перерахуванню членських профспілкових внесків до місцевої профспілки у сумі 9909 грн. 56 коп., до обкому профспілки - 10424 грн.               79 коп. За період з 1 по 18 квітня 2013 року на цьому підприємстві перераховано до місцевої профспілки 8235 грн. і до обкому профспілки   - 10424 грн. 79 коп., у зв’язку з чим за станом на 18.04.2013 заборгованість до місцевої профспілки склала 1674 грн. 56 коп., до обкому профспілки заборгованість відсутня.

У ДП «Турійське лісове господарство» не перераховано коштів на загальну суму 3886 грн. 45 коп., частково існує заборгованість за січень-березень 2013 року.

Під час перевірки у ДП «Старовижівське лісове господарство» встановлено, що на цьому підприємстві у зв’язку з відсутністю у профспілкової організації розрахункового рахунку кошти передавались готівкою.

За результатами перевірки на цих підприємствах керівникам внесено обов’язкові для виконання приписи, на головних бухгалтерів ДП «Цуманське лісове господарство», ДП «Колківське лісове господарство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Турійське лісове господарство» складено протоколи за ч. 1 статті 41 КУпАП, які передано на розгляд до суду.

На розширеному засіданні Президії ЦК Профспілки працівників лісового господарства України за участю першого заступника голови Я.І. Макарчука, яке відбулося 14 березня 2013 року, розглянуто питання щодо своєчасного перерахування підприємствами профспілкових внесків.

Держлісагентством вжито наступні заходи: при укладенні контракту з керівниками підприємств передбачено додатковий пункт про недопущення заборгованості із своєчасного перерахування підприємствами профспілкових внесків і визначено цей показник одним з основних при оцінці виконання умов контракту.

Директорів усіх підприємств попереджено, що в разі невжиття заходів щодо своєчасного перерахування підприємствами профспілкових внесків з ними буде розірвано контракти.

Інформацію про порушення прав профспілок у 2012 році також надіслано Генеральній прокуратурі України, яка направила її для розгляду та реагування прокуратурам 11 областей, міст Києва та Севастополя.

10 обласних прокуратур надіслали Федерації профспілок України інформацію про вжиті заходи.

         Так, прокуратурою Волинської області із залученням спеціалістів Територіальної державної інспекції з питань праці у Волинській області у квітні цього року проведено перевірки ДП «Турійське лісове господарство», ДП «Колківське лісове господарство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Старовижівське лісове господарство», ДП «Цуманське лісове господарство», внаслідок чого виявлено порушення статті 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», ст. 249 КЗпП України щодо несвоєчасного перерахування на рахунок профспілки членських профспілкових внесків працівників вказаних лісових господарств на загальну суму 39164,41 гривень. На реагування прокурорів Старовижівського району, Любомльського району та Територіальної державної інспекції з питань праці в області зазначені кошти відшкодовано в повному обсязі.

         Прокуратура Закарпатської області повідомила, що 15 квітня поточного року інспектором праці Територіальної державної інспекції з питань праці в Закарпатській області проведено перевірку на ДП «Закарпатське вертолітне виробниче об’єднання» в частині дотримання керівником вимог трудового законодавства та встановлено, що за станом на 16.04.2013 сума утриманих та неперерахованих профспілкових внесків становить 29 994,60 грн. Також встановлено, що на підприємстві написано заяви працівників про вступ до профспілкової організації, однак відсутні будь-які заяви членів профспілкової організації (працівників) на відрахування із заробітної плати профспілкових внесків. Прокуратурою Закарпатської області вказано на те, що відповідно до статті 249 КЗпП України спори, пов’язані з невиконанням власником або уповноваженим ним органом обов’язків щодо перерахування членських профспілкових внесків працівників, розглядаються у судовому порядку.

         При перевірці Прокуратурою Запорізької області ТОВ «Литво» встановлено, що починаючи з 2009 року профспілкові внески при погашенні заборгованості із заробітної плати не перераховувались або перераховувалися не у повному обсязі, у зв’язку з чим за станом на 01.09.2012 підприємство заборгувало 46323,03 грн.

         Первинна профспілкова організація ВАТ «Мелітопольський завод «Автокольорлит» (далі – ВАТ «Автокольорлит»), членами якої є працівники ТОВ «Литво», 26.12.2012 звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою про стягнення з вказаного ТОВ заборгованості по перерахуванню профспілкових внесків.

         Згідно з рішенням Господарського суду Запорізької області у справі         № 5009/4907/12 від 04.02.2013 позов первинної профорганізації ВАТ «Автокольорлит» задоволено в повному обсязі.

         Однак ухвалою Господарського суду Запорізької області у справі             № 908/340/13-г від 07.02.2013 за заявою управління ПФУ у м. Мелітополі та Мелітопольському районі порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ «Литво» та введено процедуру про розпорядження майном.

         У зв’язку з цим первинною профспілковою організацією ВАТ «Автокольорлит» розпоряднику майна Власовій С.А. надіслано кредиторські вимоги про стягнення заборгованості зі сплати профспілкових внесків з метою включення їх до реєстру вимог кредиторів, які 24.05.2013 затверджено ухвалою Господарського суду Запорізької області.

         Перевіркою ЗДП «Кремнійполімер» із залученням фахівців Територіальної державної інспекції з питань праці у Запорізькій області на предмет додержання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування встановлено, що за наявності письмових заяв працівників, які є членами первинної профорганізації, щомісяця із заробітної плати утримуються членські профспілкові внески, але у подальшому на рахунок профспілки не перераховуються, внаслідок чого виникла заборгованість у сумі 50659,87 грн.

         За вказаним фактом прокуратурою Заводського району м. Запоріжжя 06.06.2013 зареєстровано кримінальне провадження щодо заволодіння службовими особами ЗДП «Кремнійполімер» шляхом зловживання своїм службовим становищем профспілковими членськими внесками за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 статті 191 КК України.

         За повідомленням Прокуратури Івано-Франківської області на її вимогу Територіальною державної інспекцією з питань праці в Івано-Франківській області проведено перевірку ДП «Кутське лісове господарство» (заборгованість перед профспілковою організацією щодо перерахування на рахунки професійних спілок членських внесків працівників складає 15 тис. грн.); ДП «Рогатинське лісове господарство» (заборгованість перед профспілковою організацією складає 28 тис. грн.); ДП «Болехівське лісове господарство» (заборгованість перед профспілковою організацією складає 19,5 тис. грн.) та ТзОВ «Завод Техмаш».

За наслідками перевірки інспекторами Територіальної державної інспекції з питань праці в Івано-Франківській області на керівництво зазначених підприємств складено протоколи про адміністративні правопорушення за частиною 1 статті 41 КУпАП, які перебувають на розгляді в суді, та внесено приписи про усунення порушень трудового законодавства.

Керівництво ТзОВ «Завод Техмаш» 19.04.2013 інспектора праці та голову обласної ради Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості Івано-Франківської області не допустило до проведення позапланової перевірки. Тому за створення перешкод в діяльності інспектора праці на керівника підприємства складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 188-6 КУпАП, який розглянуто з накладенням адміністративних санкцій, а також Територіальною державною інспекцією з питань праці в області ініційовано проведення планової перевірки на ТОВ «Завод Техмаш», під час якої підлягатимуть перевірці і питання перерахування членських профспілкових внесків на рахунок первинної профорганізації.

         Прокуратурою Львівської області інформація про порушення прав профспілок, яка свідчить про наявність ознак кримінального правопорушення, передбаченого статтею 170 КК України (перешкоджання законній діяльності професійних спілок), скерована відповідно до статті 216 КПК України ГУ МВС України у Львівській області для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування. На даний час Жидачівським РВ ГУ МВС України у Львівській області, Буським, Кам’янка-Бузьким, Стрийським РВ ГУ МВС, а також Галицьким, Залізничним, Сихівським та Франківським РВ Львівського міського управління ГУ МВС України у Львівській області розпочато досудове розслідування.

         Жидачівським РВ ГУ МВС України у Львівській області прийнято постанову про закриття кримінального провадження у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 170 КК України, у діях директора ТДВ «Остов» Жулій Р.Б. Посаду директора вона обіймає з 21.02.2013. До цього директором був Нагірняк С.Б. Заборгованість по перерахуванню профспілкових внесків виникла протягом 2010–2012 року, коли керівником підприємства був Нагірняк Б.С. (помер 08.09.2012). На сьогоднішній день заборгованість за 2010–2011 роки відсутня (до матеріалів справи долучено платіжні доручення про перерахування вказаних коштів). З березня 2012 року членські профвнески із заробітної плати не відраховуються у зв’язку із відмовою працівників – членів профспілки перераховувати такі кошти.

         Стрийським міським відділом ГУ МВС України у Львівській області кримінальне провадження по факту заборгованості по членських внесках на рахунок профспілкової організації директором ТЗДВ «Меблевий комбінат         м. Стрий» Лісовським В.В. закрито за ст. 356 КК України на підставі п. 2 ч. 1       ст. 284 КПК України у зв’язку із встановленням відсутності ознак складу кримінального правопорушення та надіслано ФПУ відповідну постанову. За станом на 26.04.2013 директор Лісовський В.В. всю суму заборгованості – 51 064 грн., погасив (до матеріалів справи долучено копії платіжних доручень в кількості 5 шт., які датовані з 5 по 25 квітня 2013 року).

         Постановою Франківського райвідділу ЛМУ ГУМВС України у Львівській області кримінальне провадження стосовно посадових осіб ТОВ «ТБО «Львівбуд» закрито у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення, передбаченого статтею 170 КК України. В ході досудового розслідування допитана Кустра Марія Василівна, яка працює головним бухгалтером у ТОВ «ТБО «Львівбуд». Вона повідомила, що членські профвнески за квітень 2013 року перераховано 17 травня 2013 року (платіжне доручення     № 1377 від 17.05.2013). Надалі профспілкові внески будуть сплачуватись щомісячно і своєчасно.

         За повідомленням Прокуратури Рівненської області проведено перевірки в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів на ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів».

         З’ясовано, що 01.04.2013 Рівненським РВУ МВС України в Рівненській області в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано кримінальне провадження № 12013190180000497 за статтею 170 КК України за фактом умисного перешкоджання адміністрацією ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» законній діяльності первинної профспілкової організації вказаного товариства. Нині по вказаному кримінальному провадженню триває досудове розслідування.

         Крім того, прокуратурою м. Рівне встановлено факт недодержання адміністрацією ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» передбаченого законодавством тижневого терміну розгляду запитів професійної спілки з питань умов праці та оплати праці, соціально-економічного розвитку, що надходили до товариства упродовж 2012 року. На усунення виявленого порушення прокурором міста Рівне 17.05.2013 внесено подання керуючому санацією ВАТ «Рівненський завод тракторних агрегатів» про усунення порушень вимог Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», причин та умов, що їм сприяли, яке на даний час не розглянуто.

         За повідомленням Прокуратури Чернігівської області керівникам Ніжинського КП «Служба єдиного замовника», КП «Сосницьке КЖУ», Остерського виробничого управління житлово-комунального господарства, КП «Прилукитепловодопостачання» Територіальною державною інспекцією з питань праці в Чернігівській області внесено приписи про усунення порушень, складено протоколи за ознаками адміністративного правопорушення за статтею 41 КУпАП та стягнуто за рішенням суду штраф.

         За результатами перевірки, проведеної Прокуратурою Херсонської області, встановлено, що на порушення вимог статті 249 КЗпП України, статті 42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» керівництвом ПАТ «Херсонський ремонтно-монтажний комбінат» утримано із заробітної плати працівників підприємства, але не перераховано на розрахунковий рахунок обласного комітету профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг профспілкові внески на загальну суму 3,2 тис. грн.

         На усунення порушень прокурором Дніпровського району міста Херсона внесено подання, за наслідками розгляду якого профспілкові внески перераховано в повному обсязі.

За станом на 1 червня 2013 року із внесених до Єдиного реєстру фактів порушень прав профспілок у 2012 році усунуто 37 порушень на 28 підприємствах (у тому числі повернуто 146 387 гривень членських внесків).

 

 

Департамент правового

захисту апарату ФПУ