1200px-Burshtyn01

Одним із рушіїв розвитку виробництва країни є робітничий клас, що створює матеріальні ресурси. Головне завдання профспілок – високий рівень заробітної плати робітничого персоналу, відстоювання честі та гідності працівників, що надзвичайно важливо нині, в час падіння престижу робітничих професій. У цій ситуації як ніколи потрібна сильна профспілка, яка представляє в переговорах із роботодавцем інтереси спілчан. Де є активна профспілка, там ефективний і колективний договір, і належний соціальний пакет.

Основною вимогою протестних акцій профактиву Бурштинської ТЕС у 2016 році було збільшення рівня заробітної плати. За словами голови профкому Руслана Карвацького, адміністрація неохоче йшла на зустріч протестувальникам. Втім, у минулому році профспілковому комітету спільно з адміністрацією таки вдалося покращити ряд соціальних стандартів.

Насамперед енергетики домоглися підвищення рівня оплати праці, зокрема йдеться про надурочні години. Згідно нормативних актів, вахтовий працівник повинен відпрацьовувати в рік 2004 год. Фактично в попередні роки мали місце переробки робочого часу, які або не враховувалися, або оплачувалися лише частково. З 2016 р. ситуація змінилася на краще. Всім, хто працює вахтовим методом, переробки стали оплачуватися в подвійному розмірі. У вересні минулого року адміністрація Бурштинської ТЕС виплатила працівникам за перероблені годин і понад норму робочого часу за півріччя 2016 року 3,5 млн. грн.

Вирішені проблемні питання пов’язані з роботою в шкідливих умовах. Після проведення атестації робочих місць працівникам, які мали 8 % шкідливості при виконанні виробничих завдань, цей показник визначено в розмірі 12 %. Підвищено відсоток шкідливості іншим категоріям працюючих, що позначається на збільшенні додаткової відпустки за шкідливі умови праці.

Відповідно до змін, які внесені до колективного договору, виплачуються оклади працівникам при досягненні ювілейних дат. Важливо також, що при  виході на пенсію енергетики одержують доплату в розмірі 12 посадових окладів.

Останнім часом збільшилися витрати адміністрації та профкому станції на соціальні потреби. Працівники та члени їх сімей мають можливість безкоштовно користуватися басейном. Упорядковано базу відпочинку «Легенда», яка має тепер футбольне та волейбольне поля. Це дає можливість активно залучати працівників до занять фізкультурою та спортом.

Адміністрація та профком дбають про поліпшення здоров’я енергетиків. У 2016 році оздоровлено 2363 працюючих, 1439 – дітей працівників, а також 117 пенсіонерів, колишніх виробничників. У цілому на оздоровлення було витрачено 3 млн. 31 тис. грн.

В опублікованому проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право виходу на пенсію за віком на пільгових умовах» були відсутні та виключені професії та посади працівників станції, а саме електрослюсарів, електромонтерів, які здійснюють ремонт та монтаж котельного, турбінного устаткування, подавання палива та пилоприготування, а також майстрів, начальників змін, зайнятих на цих роботах. До вказаного списку потрапили 595 виробничників Бурштинської ТЕС, які працюють у шкідливих умовах, що підтверджено фотографіями робочого часу, результатами проведення атестації робочих місць. Після звернення профкому електростанції 14 червня 2016 року до Уряду, інших зацікавлених міністерств із заявою-клопотанням вирішити цю важливу проблему, вказані професії та посади (крім акумуляторників) були включені до чинної постанови Кабміну від 24.06.2016 р. Тепер питання полягає у виконання цієї постанови, що тримає на постійному контролі профком станції.

Позитивні зрушення в оплаті праці, задоволення соціальних потреб працівників мають місце. Проте профкому не всюди вдалося досягнути порозуміння з адміністрацією. Наприклад, за маневреність блоків станція отримала від енергоринку в жовтні минулого року 145 млн. грн., а заплатила працівникам, які брали в цьому участь, лише 344,5 тис. грн., що складає 0,23 % від вказаної суми. Як була використана решта одержаних прибутків, колективу станції невідомо.

Подальшу боротьбу за поліпшення конституційних прав працівників профком Бурштинської ТЕС вважає своїм статутним обов’язком.

 

Василь Гриньків, голова

обласної організації профспілки

працівників енергетики та

електротехнічної промисловості