2013 176 001

 

 

3 жовтня у Будинку спілок під час засідання Президії ФПУ відбулась презентація проекту нового Трудового Кодексу України після його доопрацювання з урахуванням пропозицій профспілок і роботодавців.

Президія ФПУ, заслухавши виступ О.М.Стояна, одного з авторів законопроекту, у цілому схвально поставилась до його змісту, – про це повідомив журналістам сам народний депутат України, постійний представник профспілок у парламенті Олександр Стоян під час брифінгу, що відбувся відразу після його виступу перед членами Президії ФПУ. У брифінгу також взяв участь народний депутат України Я.М.Сухий, який є співавтором кодексу. Виступаючі наголосили на важливості прийняття нової трудової конституції, тому що країна до сьогодні керується ще кодексом, який був прийнятий у 1971 році, коли існував інший економічний уклад в країні. З тих часів в Україні не лише з’явилися нові суб’єкти трудового права, приватна власність на засоби виробництва, а також виникли такі явища як заборгованість з виплати зарплати, масове безробіття тощо.

«У нових економічних умовах нам потрібно у національному трудовому законодавстві урахувати вимоги міжнародних правових актів, ратифікованих Україною та обов’язкових для виконання, зокрема, конвенції МОП, необхідно відійти від політиканства та ухвалити новий Трудовий кодекс», - зазначив у своєму виступі Олександр Стоян. Він подякував журналістам за цікавість, яку вони виявили до заявленої теми брифінгу тому що перспективи працевлаштування і умови праці мають турбувати фактично кожного, а новий Трудовий кодекс – це конституція взаємовідносин трудящих з роботодавцем та державою.

Я.М. Сухий відповідаючи на запитання журналістів повідомив, що проект нового Трудового кодексу ТК пройшов не одну міжнародну експертизу, розглядався авторитетними експертами МОП. Тому його зміст відповідає існуючим на сьогодні реаліям, хоча не є таким ліберальним, як в інших країнах Європи.

О.М.Стоян запевнив, що у новому трудовому законодавстві не передбачено зменшення повноважень профспілок і кодекс захищає як профспілки, так і людину праці.

За його словами, у кодексі буде закріплено такі важливі позиції як:

- обов’язковість підписання роботодавцем з працівником контракту або договору при прийомі на роботу;

- розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця з працівником можливе лише за згодою профспілкового органу;

- обов’язковість ведення трудових книжок;

- збереження 40-годинного робочого дня при п’ятиденному робочому тижні;

- оплата у потрійному розмірі працівникові понаднормової роботи;

- оплата роботи в нічний час у підвищеному розмірі не нижче ніж 30% до ставки посадового окладу, зараз – це 20%;

Я.М. Сухий, звернув увагу журналістів на заборону локауту у ст. 380 проекту нового Трудового кодексу: «У процесі врегулювання колективного трудового спору, включаючи проведення страйку забороняється локаут, звільнення за ініціативою роботодавця працівників у зв’язку з участю у колективному трудовому спорі або страйку, а також ліквідація юридичної особи». Тобто, якщо розпочався страйк, роботодавець не має права звільнити людей або закрити підприємство, - наголосив він.

 

Резюмуючи свій виступ, Олександр Стоян підкреслив, що у новому законопроекті прописано ще багато захисних функцій для людини праці. Зокрема те, що заробітна плата є першочерговим платежем. Якщо перепрофілюється виробництво, або продається іншому власнику, або банкрутує – роботодавець зобов’язаний у першу чергу розрахуватися з людьми, а у випадку перепрофілювання – роботодавець зобов’язаний працевлаштувати в першу чергу тих людей, які працювали на підприємстві до приходу нового власника.

Відповідаючи на запитання журналістів, він повідомив, що після презентації перед профспілковою стороною, планується провести аналогічну презентацію перед об’єднаннями організацій роботодавців і закликав представників ЗМІ об’єктивно та виважено висвітлювати новації законопроекту. Він заявив, що новий проект Трудового кодексу повинен мати характер стійкого компромісу між інтересами всіх сторін соціального діалогу роботодавців, профспілок і Уряду.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 

2013 176 003

 

2013 176 002

 

2013 176 004

 

2013 176 005