Reva1-big

Шановний пане Голово!

Міністри!

Шановні делегати!

Пані та панове!

 

Від імені української тристоронньої делегації вітаю усіх учасників Міжнародної конференції праці.

Питання, підняті у доповіді Генерального директора пана Гая Райдера, щодо посилення гендерної рівності у світі праці та у суспільстві, подолання гендерно-зумовленого насильства та домагань на робочому місці, вимагають спільних дій з боку урядів та соціальних партнерів.

Уряд України приділяє значну увагу сприянню гендерної рівності в усіх сферах життя. Вже у квітні 2017 року було затверджено Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Особливий наголос в цих документах зроблено на забезпечення недискримінаційного виробничого середовища у світі праці.

На сьогодні, Урядом внесено недискримінаційні положення в чинний Кодекс законів про працю, Генеральну угоду, вони відображені в колективних угодах на нижчих рівнях.

Для того, щоб враховувати вимоги дотримання гендерної рівності в національній програмі реформ, Уряд створив Офіс Урядового уповноваженого з питань гендерної політики. У цьому зв’язку, було переглянуто перелік професій, які були заборонені для жінок, а це стосується понад 418 професій. Цим забезпечується принцип рівного ставлення до жінок та чоловіків.

Від імені Уряду України хотів би підтвердити, що ми підтримуємо розробку та прийняття нових міжнародних стандартів МОП стосовно подолання насильства та домагань щодо жінок та чоловіків у світі праці.

Шановний пане Голово!

Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків є важливою частиною Стратегії подолання бідності. Саме ця ідея лежить в основі започаткованих Україною соціально-економічних реформ у сферах пенсійного забезпечення, освіти та охорони здоров’я.

Пенсійна реформа, яку проводить Уряд України, спрямована на відновлення справедливості при визначенні пенсійних виплат. Цей крок є вкрай важливим для українських пенсіонерів, зокрема для тих, хто отримував пенсійні виплати на рівні менші за прожитковий мінімум.

Для нас важливо те, що наші зусилля здійснюються у світлі Конвенції МОП № 102 про мінімальні норми соціального забезпечення, ратифікованої Україною у 2016 році.

Ми пишаємося тим, що Україна є першою країною на пост-радянському просторі, яка ратифікувала цю флагманську Конвенцію МОП у сфері соціального забезпечення та сьома у світі, яка ратифікувала її у повному обсязі. Це був гарний приклад відмінної тристоронньої співпраці як відповідь на багатовимірні виклики, які постають перед нашою країною.

Шановний пане Голово!

Сьогодні, на жаль, шлях розвитку України ускладняється через продовження збройної агресії Російської Федерації проти України.

Для того, щоб забезпечити  дотримання прав людини для півтора мільйона українських громадян, які стали внутрішньо переміщеними особами внаслідок агресії  Російської Федерації, Урядом схвалено Стратегію інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року.

Уряд знайшов дієві рішення для здійснення соціальних виплат, включаючи пенсійні, українським громадянам, які перемістилися  на територію, підконтрольну державній владі. Сьогодні Уряд розробляє порядок, який дозволить мешканцям тимчасово-окупованих територій Донецької та Луганської областей отримувати свої соціальні виплати, включаючи пенсійні за місцем їх фактичного проживання/ перебування на території України.

Шановний пане Голово!

Планом пріоритетних дій Уряду на 2018 рік передбачено продовження структурних реформ в Україні, це:

- створення сучасного та інклюзивного ринку;

- проведення грунтовного перегляду управління безпекою та гігієною праці;

- ратифікація низки конвенцій МОП;

- впровадження міжнародних трудових стандартів.

Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність МОП за надання вагомої  технічної допомоги задля створення інклюзивного, процвітаючого та соціально згуртованого суспільства.

 

Дякую за увагу!

Офіційний бев-портал

Міністерства соціальної політики України