А

 

Невжиття відповідних заходів, спрямованих на технічний розвиток підприємств та подальше зволікання з виплатою боргів по заробітній платі може призвести до зростання протестних дій у всіх без виключення шахтарських регіонах». І тільки глибоке розуміння наявного стану вугільної галузі, політична воля та конкретні дії Уряду України спроможні виправити наявну ситуацію, що існує на зараз в шахтарському середовищі. Про це заявив голова Профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов у своєму виступі на нараді, яку провів Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

В нараді взяли участь Віце- прем'єр-міністр України В. Кістіон, Міністр енергетики та вугільної промисловості України І. Насалик, заступник Міністра фінансів України І. Гелетей , Міністр соціальної політики А. Рева, в. о голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки О. Домбровський, народні депутати України Бондар М. Л. Заружко В. Л.,Сажко С. М., Шахов С. «керівники обласних державних адміністрацій вугільних регіонів. На нараді було розглянуті такі питання: погашення заборгованості по заробітній платі шахтарям державних шахт, бюджетне фінансування галузі на 2019 рік.

«Протягом останніх чотирьох місяців на державних вугледобувних підприємствах країни значно підвищилась соціальна напруга в шахтарських колективах, яка на цей час досягла критичного стану і призводить до прояву радикальних, і часом, вже некерованих профспілками протестних дій. – зазначав Віктор Турманов. - Причиною зазначеного є невирішеність вкрай життєво важливих для працівників галузі соціальних і виробничих питань, в першу чергу – стосовно недостатнього фінансування вугільних підприємств. Велике занепокоєння викликає і відсутність належного реагування та вжиття ефективних дій Урядом і відповідними відомствами згідно вимог шахтарів, викладених у зверненнях і рішеннях профспілкових органів.

Починаючи з червня 2018 року, ситуація з невиплати заробітної плати шахтарям весь час погіршується і заборгованість з неї на цей час складає 785 млн. гривень. І хоча, під впливом шахтарських протестних акцій, Верховною Радою України був прийнятий Закон України № 2513-8, яким передбачено додаткове фінансування вугільної галузі за бюджетною програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції», однак до цього часу за бездіяльності урядових структур і відомств даний Закон протягом тривалого часу не реалізовувався.

І, тільки 22 жовтня цього року Міністерство фінансів України спрямувало на вугільні підприємства 136 млн. грн. (лише 10% від запланованих витрат), що залишає невирішеним до кінця поточного року питання сталої виплати заробітної плати шахтарям та погашення заборгованості з неї, яка складає на цей час 785 млн. гривень. Ситуація з виплатою заробітної плати на державних вугільних підприємствах вкрай критична. У зв'язку з цим голова Профспілки звернувся до Прем'єр-міністра України з проханням в найближчі дні почати виплату заборгованості по заробітній платі.

Аналогічно – це стосується і формування обсягів видатків за бюджетними програмами по вугільній галузі на 2019 рік. В поданому Урядом України і прийнятому Верховною Радою України в першому читанні Законопроекті № 9000 «Про Державний бюджет України на 2019 рік» практично не враховані пропозиції Профспілки, які сформовані за вимогою шахтарів відповідно до розрахунків Міненерговугілля України. Загальний показник видатків визначений на суму 2,6 млрд. грн. замість запропонованих 7,6 млрд. грн. (лише одна третина необхідних витрат по вугільній галузі).

Зовсім не заплановані витрати в мінімально необхідному розмірі 100 млн. грн. на «Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугледобувних підприємствах».

Також по такій вкрай важливій бюджетній програмі, реалізація якої має дати конкретні соціально-економічні та виробничі результати «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська» передбачено 25 млн. грн., замість запропонованих 620 млн. грн. (лише 4% від вкрай необхідних витрат).

Потребує вирішення і питання щодо збільшення витрат за бюджетною Програмою «Здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості» по якій заплановані видатки 1,6 млрд. грн. замість запропонованих 4,8 млрд. грн. (лише 30% від розрахунково-необхідних видатків спрямованих на забезпечення сталої роботи і подальшого розвитку вугільної галузі)».

Під час наради голова Профспілки передав звернення Прем'єр-міністру України від імені шахтарів. У зверненні зазначається: «Тільки глибоке розуміння наявного стану вугільної галузі, політична воля та конкретні дії Уряду України спроможні виправити наявну ситуацію, що існує на зараз в шахтарському середовищі. Розглянути порушені питання та винайти шляхи їх вирішення з вжиттям дієвих заходів по виведенню вугільної промисловості України з кризового стану та забезпечення її сталої роботи і подальшого розвитку вугледобувних підприємств країни».

А перед цим Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман надав слово для доповіді Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалик. В свою чергу Міністр інформував присутніх про стан справ у вугільній галузі. Зокрема про:

- Результати фінансово-господарської діяльності вугледобувних підприємств щодо тенденції та динаміки нарощування обсягу товарної продукції. Оптимізації її собівартості, а також погашення заборгованості із заробітної плати та за спожиту електроенергію;
- Стан впровадження програми реструктуризації підприємств вугільної галузі;
- Стан реалізації концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020 рок. Зокрема щодо створення державного підприємства « Національна вугільна компанія»;
- Стан та перспективи реалізації інвестиційних проектів державними вугледобувними підприємствами.

Також на даній нараді виступив в. о голови Комітету ПЕК О. Домбровський, який розповів про нещодавно проведені комітетські слухання по питанням вугільної промисловості і зазначив, що комітет ПЕК постійно працює по наданню практичної допомоги вугільній галузі.

На завершення даної наради виступив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, який надав доручення Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалику та в. о. Міністра фінансів О. Маркаровій у тижневий термін розглянути проблемні питання вугільної галузі та по результатам проведеної роботи доповісти Главі Уряду.

 

Прес-центр ФПУ