NarodKontrol01

Одним із головних напрямів діяльності Федерації профспілок України та її членських організацій є захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок. Особлива увага приділяється здійсненню правозахисної роботи і громадського контролю за додержанням роботодавцями законодавства про працю, передбаченого статтею 259 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) та статтею 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі –  Закон про профспілки).

 

З початком війни рф проти України у лютому 2022 року, введенням відповідно до частини другої статті 64 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, зокрема, передбачених  статтями 4344 Конституції України, набули чинності ряд законів України,  які суттєво звузили права працівників і  профспілок на період дії воєнного стану, у тому числі на проведення колективних дій і страйку.

Серед них закони: «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»(Закон № 2136);  «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (Закон № 2352); «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (далі – Закон  № 2434).

Відповідно до статті 14 Закону 2136  профспілки повинні максимально сприяти забезпеченню обороноздатності держави та забезпечувати громадський контроль за мінімальними  трудовими гарантіями, передбаченими цим Законом.

За час військової агресії (лютий 2022 – вересень 2023) кількість порушень роботодавцями законодавства про працю не зменшилася, а, навпаки, збільшилася, зокрема в частині призупинення дії трудових договорів з працівниками, про що свідчать численні звернення на «профспілкову гарячу лінію».

За результатами правозахисної роботи ФПУ та її членських організацій  інспекторами праці профспілок протягом 2022 року та І півріччя 2023 року  (Інформація про правозахисну роботу ФПУ та її членських організацій у першому півріччі 2023 року додається) проведено 3986 перевірок дотримання роботодавцем вимог трудового законодавства, якими охоплено 3890  юридичних осіб.

На підставі Угоди про співпрацю між Державною службою України з питань праці та Федерацією професійних спілок України від 21 червня 2018 року і укладеними угодами на територіальному рівні членськими організаціями спільно з територіальними органами Держпраці було проведено 179 перевірок.

У ході перевірок виявлено 17205 порушень законодавства про працю, з яких найбільше у сфері оплати праці – 6784.

З питань змін істотних умов праці – 2038, з питань гарантій і компенсацій – 1761, звільнення та переведення – 1620, часу відпочинку – 964, робочого часу – 872, інших порушень – 1759.

Кількість працівників, трудові та соціально-економічні права яких порушувалися, склала  73 333 особи.

Термінового розв’язання потребують питання:

·        Відновлення в повному обсязі функціоналу Держпраці  шляхом скасування заборони на здійснення інспекційних відвідувань (планових перевірок).

·        Відновлення діяльності Харківського державного авіаційного підприємства, яке понад 8 років перебуває в процесі банкрутства, не було релоковано, та має  заборгованість із  заробітної  плати   працівникам  в  сумі понад 280 млн. грн.

 

ІНФОРМАЦІЯ про правозахисну роботу  ФПУ та її членських організацій у першому півріччі 2023 року (додається)

 

Департамент  правового  захисту

АПАРАТУ ФПУ