151123232356 1456

Протягом минулого тижня з 06 по 10 листопада 2023 року в режимі відео конференції на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму проведено семінар-навчання (підвищення кваліфікації) правових інспекторів праці (юристів, юрисконсультів) ФПУ та її членських організацій. Участь у навчанні взяли 26 юристів  з 11 всеукраїнських профспілок та 4 територіальних профоб’єднань.

Мета семінару – здобуття компетентностей в правозахисній роботі Федерації профспілок України в умовах воєнного стану.

Відкрили семінар-навчання Дмитро Лях - керівник департаменту правового захисту апарату ФПУ та Наталя Балашова - керівник Центру підвищення кваліфікації та розвитку освіти АПСВТ, які ознайомили слухачів із планом роботи та основними доповідачами, серед яких фахівці та експерти від Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини,  Державної служби України з питань праці, ФПУ, Всеукраїнської профспілки адвокатів України, АПСВТ.

Зокрема, заступник Голови ФПУ, кандидат економічних наук Олександр Шубін докладно розповів про профспілковий захист в умовах війни.

151123 01

   

Про нове в законодавстві України щодо колективних угоди та договорів та власне прийняття нового закону розповіла Ірина Орловська – керівник управління соціального діалогу та колективно-договірного регулювання ФПУ. Пані Ірина ознайомила слухачів з основними статтями Закону та підкреслила профспілкові аспекти у ньому.

IMG 20231113 141009 02

Про актуальні питання захисту персональних даних розповів начальник відділу розгляду звернень та взаємодії з суб'єктами обробки персональних даних Департаменту моніторингу додержання інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Марченко.

zaiava fpu 15152233

   

Щодо співпраці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Федерації професійних спілок України з питань захисту соціально-економічних та трудових прав і свобод громадян України говорив начальник відділу права на працю Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав Юрій Іванов, який представив інформацію про повноваження Уповноваженого, національну модель діяльності Уповноваженого, правовий статус Уповноваженого та ін.

IMG 20231113 140837 09876

 

Із сучасними реаліями профспілкового руху в контексті кримінальних проваджень та застосуванням заходів адвокатської практики щодо захисту профспілкових прав та інтересів (питання та відповіді) ознайомила слухачів семінару Надія Корінна – голова Всеукраїнської профспілки адвокатів України.

Новації у законодавстві про працю: питання щодо практики правозастосування представив Георгій Селіванов завідувач відділу правової експертизи департаменту правового захисту апарату ФПУ.

Про особливості здійснення державного контролю та регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, а також найбільш поширені запитання з питань застосування законодавства про працю розповідала Олена Коновалова – заступник директора департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці.

На практичні аспекти розгляду індивідуальних трудових спорів та розгляд справ Європейським судом по правах людини щодо захисту трудових прав акцентувала увагу слухачів Наталія Циганчук – доцент кафедри цивільного, трудового та господарського права АПСВТ, кандидат юридичних наук, адвокат, заслужений юрист України.

Щодо особливостей організації трудових відносин в умовах воєнного стану розповів Сергій Потапенко – доцент кафедри цивільного, трудового та господарського права АПСВТ - доктор філософії в галузі права, адвокат.

Насамкінець роботи учасники семінару обговорили актуальні питання щодо своєї професійної діяльності, професійних обов’язків та отримали відповідні сертифікати. 

Вказаний семінар - навчання  проводився  за рахунок коштів Проектного договору з Данським агентством профспілкового розвитку. 

До речі, це вже друге протягом 2023 року навчання (підвищення кваліфікації) профспілкових  юристів ФПУ та її членських організацій, 59 з яких здобули професійні навички у здійсненні правозахисної роботи, що підтверджується виданими АПСВТ  сертифікатами.

   

Центр  підвищення  кваліфікації АПСВТ,

Департамент правового захисту апарату ФПУ