deklaracija1

Права людини є загальнолюдською цінністю, а рів­ність прав і свобод усіх лю­дей – це найвища суспільна цінність.

Такі принципи закріплено у Загальній декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року. Вона стала першим міжнародним стандартом у цій сфері та створила правову базу для подальшої еволюції концепції прав людини.

На основі її положень 28 червня 1996 року прийнято Основний закон – Конституцію України. В нині діючій Конституції держави проголошені життєво важливі права громадян: на працю, на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, соціальний захист, соціальне страхування тощо.

Професійні спілки в Україні та усьому світі є наймасовішими громадськими правозахисними організаціями, які представляють і захищають трудові, соціально-економічні права та інтереси працюючих, ветеранів праці, студентів. Цю роботу в ФПУ ведуть 43 всеукраїнські профспілки, 27 територіальних профоб’єднань, 76 тисяч первинних профспілкових організацій.

Федерація профспілок Укра­їни проводить широку правозахисну та інформаційно-роз'яснювальну роботу з пи­тань реалізації і захисту тру­дових та соціально-економічних прав трудящих. У профспілкових комітетах підприємств, установ та ор­ганізацій активно працюють консуль­таційні пункти для надання правової допомоги членам профспілок. Особлива увага приділя­ється забезпеченню громад­ського контролю за дотри­манням трудового законо­давства. За рішенням Ради ФПУ від 12.12.2012 р. пріоритетним завданням ФПУ, її членських організацій на 2013 – 2014 роки визнано розгортання масового дієвого громадського контролю профспілок за дотриманням трудового законодавства. Створена та ефективно функціонує правова інспекція праці апарату ФПУ.

Вітаємо всіх спілчан, активістів і лідерів профспілкових організацій з цим визначним міжнародним святом і бажаємо плідних результатів у відстоюванні прав та інтересів людини праці!

Голова ФПУ                                                    Юрій Кулик