1329731618 1329724966 sj004

 

Розпочалася Інтернет-конференція на тему: «Захист трудових прав працівників. Право на безпечні умови праці».

 

Інтернет-конференція проводиться в рамках заходів з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості, що відзначається 20 лютого.

 

На Ваші запитання відповідають фахівці Правової та технічної інспекцій праці профспілок.

 

 

На цей час ми вже отримали низку запитань:

 

- Добрый день! Меня зовут Ирина, я учитель в средней школе в Ирпене Киевская обл.

 

Прошу разъяснить следующий момент.

Примерно в середине июня 2016 г. я получу право на отпуск по беременности и родам который составляет 126 дней. В этот же период попадает ежегодный оплачиваемый отпуск. Вопрос: если я воспользуюсь отпуском по беременности и родам, то как быть с ежегодным отпуском? Могу я получить компенсацию за него? Поскольку когда я выйду с декрета использовать отпуск не получиться поскольку идет учебный год. Прошу разъяснить как быть в такой ситуации.

 Спасибо.

 

- Доброго дня, Ірино!

            Відповідно до п. 3 частини 13 статті 10 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) щорічна відпустка за бажанням працівника в зручний для нього час надається жінкам перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї.

Таким чином, використати свою щорічну відпустку Ви маєте право перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами.

Порядок надання грошової компенсації за невикористані щорічні відпустки регулюється статтями 83 Кодексу законів про працю України та 24 Закону.

           Зокрема, у разі звільнення працівника йому   виплачується   грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства підгрупи А I групи.

         У   разі   звільнення   керівних,   педагогічних,   наукових, науково-педагогічних   працівників,   спеціалістів   навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

         У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його   бажанням   повинна   бути   перерахована   на   рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

         За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

 

 

       -  Я працюю на держслужбі і зараз перебуваю в декретній відпустці. Хочу вийти з відпустки раніше терміну, але мені сказали якщо я вийду, то мене відразу ж звільнять, оскільки після реорганізації моєї посади вже немає, як немає і вакантних посад, а тому виходити мені немає куди.

         Скажіть будь ласка чи можуть мене звільнити (чи законно, у мене адже маленька дитина), чи можу я вийти на роботу зараз? посилання на законодавство якщо можна…

 

       -  Відповідно до статті 184 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років - частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації (тобто без правонаступництва), коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням. Обов'язкове працевлаштування зазначених жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

         Названі категорії жінок не можуть бути звільнені з підстав, передбачених статтями 40 і 41 КЗпП, й за іншими підставами, які кваліфікуються як звільнення (розірвання трудового договору) з ініціативи власника.

         Крім того, згідно зі статтею 179 КЗпП за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства, а також у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку.

         Відповідно до частини третьої статті 2 Закону України «Про відпустки» право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом.

         Відповідно, посада жінки, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не є вакантною, і прийняття працівників на цю посаду можливе тільки по строковому трудовому договору (частина друга статті 23 КЗпП) на період до виходу з відпустки для догляду за дитиною основного працівника.

 

Надсилайте Ваші  запитання сьогодні до кінця дня на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

 

Правова та технічна інспекція праці профспілок