7654

 

Моніторинг порушень прав профспілок свідчить про триваючі порушення норм конвенцій Міжнародної організації праці № 87 про свободу асоціації та захист права на організацію, № 98 про застосування принципів права на організацію і на ведення колективних переговорів, № 135 про захист прав представників та можливості, що їм надаються, № 154 про сприяння колективним переговорам, статті 36 Конституції України, Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (Далі – Закону про профспілки), на підставі яких профспілки, їх об’єднання самостійно організовують свою статутну діяльність, проводять збори, конференції, з’їзди, вільно обирають своїх представників, формують програму дій.

За інформацією членських організацій ФПУ у 2015 році мали місце факти здійснення тиску на профспілкових лідерів  та членів профспілок з метою примусового розпуску профспілкової організації на підприємстві, роботодавці ухилялися від ведення колективних переговорів, зросла кількість членів виборних органів профспілок, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності без попередньої згоди цих органів. Але найбільша кількість порушень стосувалася невиконання роботодавцями зобов’язань за колективними договорами в частині перерахування утриманих із заробітної плати працівників членських профспілкових внесків на рахунки первинних профспілкових організацій, не здійснювались передбачені законом перераховування коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу.

Інформація про вказані порушення вноситься ФПУ до Єдиного реєстру порушень прав профспілок. У 2015 році на підставі даних членських організацій до цього реєстру внесено 19 підприємств, установ, організацій, на яких виявлено 22 порушення. Із них, станом на 1 січня 2016 року, усунуто 12  на 11 підприємствах.

Згідно із Законом про профспілки (стаття 12) професійні спілки незалежні від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, роботодавців, громадських організацій, партій, їм не підзвітні і не підконтрольні, забороняється втручання у їхню статутну діяльність.

Однак, незважаючи на зазначені вимоги законодавства України, залишається сталою тенденція його порушень з боку роботодавців.

Характерним прикладом такої поведінки роботодавця, зокрема, є інформація про порушення  Закону про профспілки (статті 7 і 12), факти тиску на членів профспілок з метою примусового розпуску профспілкової організації на підприємстві від Київської обласної ради профспілок. Порушення має місце у ПАТ «Саливонківський цукровий завод» (вул. Білоцерківська, смт. Гребінки, Васильківський район, Київська обл., виконуючий обов’язки директора цього заводу Сідлецький Олександр Михайлович). Після письмового звернення у грудні 2015 року Голови ППО ПАТ «Саливонківський цукровий завод» Руденко Наталії Юріївни до керівництва заводу відносно невиконання п.7.9. Колективного договору, порушення статті 250 Кодексу законів про працю України та статті 44 Закону про профспілки щодо проведення відрахувань коштів на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу, власник підприємства Засуха Тетяна Володимирівна в різкій формі відмовилась усувати вказані порушення. В свою чергу вона вимагала надати інформацію про фінансову діяльність профкому, дала вказівку в.о. директора Сідлецькому О.М. та головному бухгалтеру Піскаленко Т.О. не виплачувати заробітну плату працівникам, які не напишуть заяви про вихід з профспілки. Заяви від членів профспілки примусово збирались головним бухгалтером заводу і 28 грудня 2015 року були відправлені в конверті «Новою поштою» на адресу голови профкому. До профкому з заявами про вихід з профспілки жоден член профспілки не звертався.

29 січня 2016 року в профком ПАТ «Саливонківський цукровий завод» надійшла заява від членів профспілки про порушення керівництвом підприємства їх прав шляхом примусу до написання заяв про вихід з профспілки.

8 лютого п.р. на засіданні профкому було ухвалено рішення про направлення в.о. директора Сідлецькому О.М. подання про усунення даного порушення та про надання відповідної інформації Київській обласній профспілковій організації працівників харчової та переробної промисловості, ЦК Профспілки та ФПУ.

Голова обласної Ради профспілки Карнатова Г.В. 15 лютого ц.р. мала особисту зустріч з керівником цукрозаводу з метою врегулювання конфліктної ситуації та надала йому нормативно - правові документи, якими регулюється діяльність профспілки.

Проте, 19 лютого на нараді спеціалістів цукрозаводу власниця Засуха Т.В. заявила про те, що профспілка на заводі їй не потрібна і всі мають терміново написати заяви про вихід з її лав. Голові профспілкового комітету Руденко Н.Ю., яка працює начальником зміни, запропонувала написати заяву про звільнення з роботи.

22 лютого керівник підприємства Сідлецький О.М. здійснював тиск на Руденко Н.Ю. з метою примусити її залишити роботу за власним бажанням.

Дані факти розгядатимуться 26 лютого 2016 року на розширеному засіданні профкому за участю представників ЦК Профспілки працівників агропромислового комплексу України та Федерації профспілок України.

Аналогічні порушення мають місце і в агрофірмі «Світанок».

20 грудня 2015 року та 28 грудня 2015 року керівництвом обласної профспілкової організації було проведено телефонні консультації з директором агрофірми Цаплієнко О.І., якому Засуха Т.В. доручила вирішувати питання щодо припинення діяльності профспілкової організації на підприємстві. Директора було попереджено про наслідки порушення профспілкових прав.

Вчиняються спроби втручання у статутну діяльність профспілок і з боку законодавців.

Зокрема, до Верховної Ради України групою депутатів внесено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (реєстр. № 3474 від 13.11.2015).

Про порушення цим законопроектом профспілкового законодавства, у тому числі Конвенції МОП №87, ФПУ повідомила Міжнародну конфедерацію профспілок (МКП).

Генеральний секретар МКП Шаран Барроу звернулася до Голови Верховної Ради України В. Гройсмана з підтримкою позиції профспілок та  порадою щодо необхідності доопрацювання зазначеного законопроекту як такого, що порушує Конституцію України та Конвенцію МОП № 87 (ратифікована Україною у 1956 році). Копію цього звернення з МКП було також надіслано голові Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Л.Денісовій.

Працівникам підприємств, установ або організацій, обраним до складу виборних профспілкових органів, гарантуються можливості для здійснення їх повноважень, відповідно до статті 41 Закону про профспілки.

Однак, роботодавці ігнорують зазначені законодавчі гарантії, надані членам виборних профспілкових органів. Все частішими стають факти їх звільнення або притягнення до дисциплінарної відповідальності без попередньої згоди виборного органу, членами якого вони є. Більшість з таких порушень були усунуті протягом 2015 року за рішеннями судів.

Так, за інформацією Професійної спілки працівників державних установ України у Регіональному відділенні Фонду державного майна України по Сумській області (40024, м. Суми, вул. Харківська, 30/1, начальник Михайленко Д.Г.) члени профкому були притягнуті до дисциплінарної відповідальності без додержання вимог законодавства. Рішення суду щодо поновлення прав профспілкових активістів, як і звернення облпрофорганізації, начальником відділення Михайленко Д.Г. ігноруються.

За наявності письмових заяв працівників, які є членами профспілкових організацій, роботодавці не перераховують на рахунки цих організацій сплачені ними членські внески відповідно до статуту профспілки, укладеного колективного договору в терміни, визначені договором.

Неперерахування членських внесків на рахунки профспілкових організацій розцінюється Міжнародною організацією праці як таке, що спрямоване на підрив їх фінансового стану.

Такі випадки порушень статті 42 Закону про профспілки допускають:

ПАТ «Жидачівський ЦПК» (Львівська обл., м. Жидачів, вул. Фабрична, 3, голова правління – Корсуньський М.М.) - Об’єднання профспілок Львівщини, загальний борг 119819,0 гривень;

Ніжинське КП «Служба єдиного замовника» (керівник Жук Володимир Миколайович, тел. 04631 7 19 30) - Федерація профспілкових організацій Чернігівської області, борг по внесках станом на листопад місяць 2015 року  складає 10,1 тис гривень;

КП «Сосницьке КЖУ» (керівник - Запорожець Віктор Іванович, тел. 04655 212 32) - Федерація профспілкових організацій Чернігівської області, борг по внесках складає 3,5 тис. гривень;

ПАТ«Блок агросвіт» (Ічнянський район, керівник -  Малюта Віталій Валентинович, тел. 04633 2 41 21) - Федерація профспілкових організацій Чернігівської області, не перераховані утримані із заробітної плати членів профспілок внески в сумі понад 134 тис. гривень;

ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія" (м. Нова Каховка Херсонської області, директор – Кошелєв Віталій Олександрович) – ЦК Профспілки працівників АПК, заборгованість на 01 січня 2016 року складає 38,9 тис. гривень.

В порушення статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»  окремі роботодавці не перераховувують кошти на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в трудових колективах підприємств.

Такі порушення мали місце в:

ПАТ «Жидачівський ЦПК» (Львівська обл., м. Жидачів, вул. Фабрична, 3, голова правління – Корсуньський М.М.) - Об’єднання профспілок Львівщини - загальний борг 227791,0 тис. гривень;

ПАТ «Укрнафта» (04053 м. Київ, Несторівський провулок, 3/5, Голова правління ПАТ «Укрнафта» Марк Роллінз), НГВУ «Охтирсканафтогаз» ПАТ «Укрнафта» (42704, м. Охтирка, Сумської обл., вул. Київська, 119. В.о. начальника НГВУ «Охтирсканафтогаз ПАТ «Укрнафта» Наслєдніков Сергій Валерійович) - Профспілка працівників нафтової і газової промисловості України - заборгованість станом на 01 листопада 2015 року становить 2442500 гривень;

ПАТ «Саливонківський цукровий завод» (вул. Білоцерківська, смт. Гребінки, Васильківський район, Київська обл., в.о. директора заводу Сідлецький Олександр Михайлович) - Київська обласна рада профспілок – борг складає 81,5 тис. з вересня 2013 по грудень 2015 року;

ПАТ "Дім марочних коньяків "Таврія" (м. Нова Каховка Херсонської області, директор – Кошелєв Віталій Олександрович) – ЦК Профспілки працівників АПК, заборгованість на 01 січня 2016 року складає  1 млн.300 тис. гривень;

В організаціях та установах бюджетної сфери роботодавці зобов’язані відраховувати зазначені кошти за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань. Однак, Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» у п. 10 прикінцевих положень установлено, що норми і положення статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевих бюджетів та бюджету Фонду соціального страхування України.

Отже й надалі існуватимуть проблеми з перерахуванням коштів на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в трудових колективах підприємств цілої низки  галузей.

Кричущим є порушення, що сталося 08.12.2015 в приміщені Рівненської обласної державної адміністрації та Рівненської обласної ради. Голові Федерації профспілок Рівненської області Шершуну М.Х. було привселюдно нанесено тілесні ушкодження невідомими людьми в балаклавах. Його силоміць вивели з приміщення ОДА і почали бити, після чого кинули у сміттєвий бак, супроводжуючи свої дії нецензурною лексикою та образами, чим принизили честь і гідність профспілкового керівника найбільшої громадської організації області, (143-тисячний колектив профспілковців). Відеозапис цього злочину було розміщено в мережі Інтернет.

Члени Президії Федерації профспілок Рівненської області  08.12.15р. прийняли відповідну Заяву, з якою звернулися до державних, правоохоронних та силових структур з вимогою провести розслідування факту злочинних дій осіб, які здійснили наругу над керівником, та притягнути їх до відповідальності.

ФПУ засудила цей злочин, розмістила інформацію на своєму офіційному сайті, з вимогою розслідування та притягнення до відповідальності осб, які його вчинили повідомила Генерального прокурора України Шокіна В.М. та Міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б. (листи ФПУ від 10.12.2015 р. №06/01-17/1548 та №06/01-16/1549).

За фактом цього злочину, Президією Федерації профспілок Рівненської області було направлено листи: 

-  в.о. начальника ГУ Національної поліції в Рівненській області  № 01-13 від 09.12.15р.;

-  Прокурору Рівненській обл. № 01-14 від 09.12.15р.;

-  начальнику Управління СБУ № 01-15 від 09.12.15р.;

-  Голові Рівненської обласної ради № 01-16 від 09.12.15р.;

-  Голові Рівненської облдержадміністрації № 01-17 від 09.12.15р.;

-  Головному лікарю Рівненської центральної міської лікарні  № 03/01-18 від 10.12.15р.;

- до Рівненського обласного управління УМВСУ в Рівненській області № 03/01-19 від 10.12.15р.;

-  Голові ФПУ № 01-23 від 10.12.15р.;

- старшому слідчому ГУ Національної поліції в Рівненській області    № 01-27 від 11.12.15р.;

-  Президентові  України № 01-28 від 10.12.15р.;

-  Уповноваженому ВРУ з прав людини № 01-31 від 14.12.15р.

За даними зверненнями отримано листи – відповіді від:

-   слідчого управління ГУ Національної поліції в Рівненській області   № 18/545 від 11.12.15р.;

-    управління СБУ в Рівненській області № 5/Р-14 від 15.12.15р.;

-    Прокуратури Рівненської області № 04/2/5-0358-15 від 17.12.15р.;

-    ВРУ № 04-18/11-3368 від 24.12.15р.;

-   Адміністрації Президента № 46-01/4159 від 28.12.2015р.;

-   ФПУ № 06/01-26/1622;

-    Рівненської ОДА № 8237/0/01-34/15 від 30.12.15р.

- ГУ Національної поліції в Рівненській області № 70/24/02-2016 від 05.01.16р.

На сьогодні прокуратура Рівненської області здійснює контроль за досудовим розслідуванням, що його проводять слідчі ГУ Національної поліції України в Рівненській області за ч. 2 ст. 296 КК за фактом вчинення 8 грудня групою осіб хуліганських дій біля приміщення Рівненської обласної державної адміністрації. Чотирьом громадянам повідомлено про підозру у вчиненні злочину та вирішено питання щодо застосування до них запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Тривають слідчі дії з метою встановлення інших осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

ФПУ інформувала про цей факт Міжнародну конфедерацію профспілок, яка різко засудила напад на профспілкового лідера. 18 грудня 2015 року Генеральний секретар МКП звернулася до Президента України Петра Порошенка із закликом провести незалежне і прозоре розслідування злочину та притягнути до відповідальності його натхненників і виконавців.

До ФПУ також надійшла інформація про солідарну підтримку Шершуна М.Х. іншими міжнародними організаціями: 22 грудня Європейська федерація профспілок громадського обслуговування розіслала для реагування лист МКП низці депутатів Європарламенту, а Міжнародна спілка харчовиків звернулася з відповідним листом до Президента України.

З метою підвищення ефективності захисту профспілкових прав ФПУ здійснює системне навчання профспілкових активістів з питань застосування законодавства про профспілки, проводяться тематичні семінари та тренінги для членських організацій, питання висвітлюється на шпальтах профспілкових видань та веб-сайтах.

Для допомоги у відстоюванні прав профспілкових організацій, захисту від переслідувань профспілкових активістів з 2016 року в апараті ФПУ розпочала роботу група експертів з оперативного реагування на порушення профспілкових прав, що дозволить підсилити роботу профспілкових органів на місцях. Членським організаціям ФПУ надаватиметься консультативна допомога з питань:

1) перешкоджання посадовими особами законній діяльності виборних органів та обраних осіб організації профспілки;

2) переслідування лідерів і активістів організацій профспілок за профспілкову діяльність;

3) втручання посадових осіб у внутрішню статутну діяльність організацій профспілок, в тому числі у проведення і прийняття рішень профспілкових зборів (конференцій), засідань виборних органів, обрання виборних органів та голів організацій;

4) затягування встановлених строків державної реєстрації організацій профспілок, особливо пов’язане з ознаками корупційних діянь;

5) затримки перерахування на рахунок організацій профспілки частини заробітної плати членів профспілки як членських профспілкових внесків;

6) порушення майнових прав організації профспілки;

7) ухилення посадових осіб від ведення колективних переговорів з укладення колективного договору (угоди) та їх затягування.

 

 

 

Правова та технічна інспекції  праці профспілок