contacts1

 

Відповідно до статті 259 Кодексу законів про працю України, статті 21 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» профспілки здійснюють громадський контроль за додержанням законодавства про працю, зокрема, за виплатою заробітної плати, додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, забезпеченням працівників спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального та колективного захисту.

Федерація профспілок України, її членські організації здійснюють повноваження щодо громадського контролю на підставі законодавства України та згідно з планом основних напрямів діяльності.

Інформацію отримано та узагальнено від 42 членських організацій ФПУ.

       Робота зі здійснення громадського контролю в членських організаціях ФПУ проводиться інспекторами праці профспілок, загальна кількість яких станом на 01.01.2016 року складає 5593 особи.

За даними членських організацій ФПУ до їх складу входять: головні правові інспектори праці, правові інспектори праці - 108; члени виборних органів профспілок, об’єднань профспілок - 3203; повноважні представники виборних органів профспілок, об’єднань профспілок - 2282.

За підсумками 2015 року інспекторами праці профспілок проведено
11 262 перевірки дотримання вимог трудового законодавства, якими охоплено 9133 юридичні особи.

ФПУ та її членські організації продовжують взаємодіяти з Державною службою України з питань праці, в усіх областях  підписані угоди про взаємодію з територіальними органами Держпраці. Незважаючи на мораторій на перевірки Державної служби України з питань праці, спільно з територіальними органами Держпраці було проведено 786 перевірок дотримання трудового законодавства. Інспектування проводилось також спільно з органами прокуратури (26), у складі комісій органів виконавчої влади і місцевого самоврядування під час комплексних перевірок (2226), та 12 перевірок разом з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

В ході перевірок, інспекторами профспілок було виявлено  30048 порушень законодавства про працю.

Переважну більшість порушень норм законодавства про працю продовжують складати порушення  в сфері оплати праці (12 049), гарантій і компенсацій, які мають надаватися працівникам (3930); порядку звільнення та переведення працівників (2746); зміни істотних умов праці (2375).

Крім того, значна кількість порушень виявлена в сфері робочого часу (2302) та часу відпочинку (1739).

Виявлено порушення трудових прав жінок (417) та неповнолітніх (20), а також інші порушення трудового законодавства (4470).

Слід зазначити, що кількість працівників, трудові та соціально-економічні права яких порушено, постійно зростає та у 2015 році склала 197 215 осіб.

З метою поновлення трудових прав працівників та на виконання законодавчо наданих повноважень профспілковими організаціями підготовлено та направлено 6082 подань про усунення порушень  законодавства про працю, з них роботодавцям - 5228, органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування - 854.

У разі невиконання роботодавцями подання про усунення порушень інформація та матеріали перевірок надсилалися для реагування відповідним органам державного нагляду. Всього за звітний період направлено 6300 письмових повідомлень, з них до територіальних органів Держпраці - 279, органам прокуратури - 106. Зазначені матеріали надсилались також до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування - 1487, вищих профспілкових органів – 349, керівництву ФПУ – 64, регіональним представникам Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – 20. Про порушення трудового законодавства інформувались також інші органи - 3995.

Слід відзначити поширення неналежного реагування на подання з боку керівників підприємств, установ та організацій. Так, із 30 048 виявлених правовими службами порушень законодавства про працю, усунуто лише 12 160, з них добровільно роботодавцями – 10 726. Решта залишається на контролі профспілок.

У звітному періоді за повідомленнями, що направлялися до контролюючих органів, притягнуто до відповідальності 624 посадові особи підприємств, установ, організацій, з них до кримінальної відповідальності - 8, до адміністративної - 133, дисциплінарної - 477. На вимогу виборних органів первинних профспілкових організацій, як це передбачено статтею 45 КЗпП України, розірвано 6 трудових договорів з керівниками.

За участю громадських інспекторів праці розглянуто 197 колективних трудових спорів, з них вимоги працівників задоволено (повністю або частково) у 109 випадках. Значна частина вимог задовольнялася ще в процесі розгляду колективних трудових спорів.

Надання безоплатної правової допомоги членам профспілок є одним з пріоритетних напрямів діяльності ФПУ. Такі акценти в роботі визначені статутними завданнями та головною метою діяльності ФПУ – захистом людини праці. Вказаний напрям роботи включає в себе ведення особистого прийому громадян, надання юридичних консультацій в письмовій та усній формах, представництво інтересів членів профспілок у судах та підготовка процесуальних документів (позовних заяв, клопотань, скарг тощо).

За звітний період спеціалістами правових служб членських організацій ФПУ надано: консультацій – 222 385, підготовлено процесуальних документів - 5770.

Кількість членів профспілок, представництво інтересів яких було здійснено – 21 311, з них у суді – 1647.

У 2015 році 4143 судових рішення було винесено на користь працівників, з них значна більшість стосувалась питань оплати праці (3621). Загалом присуджено до стягнення на користь працівників 96 706 755 грн.

Також, членськими організаціями проводиться правова експертиза проектів нормативно-правових актів. Всього розглянуто 2617 проектів, до 1392 з них підготовлено пропозиції та зауваження.

З метою підвищення правової обізнаності спілчан членськими організаціями ФПУ проводилася системна правороз’яснювальна робота з питань трудового законодавства, а саме: організовано і проведено 16701 семінарів-навчань для профспілкового активу, підготовлено для використання в роботі 3704 методичних матеріалів, надано через засоби масової інформації 3409 роз’яснень законодавства.

ФПУ, профспілкові організації всіх рівнів  продовжують вдосконалювати форми громадського контролю за додержанням законодавства про працю, вживають заходів щодо зміцнення правових служб профспілок,  подальшої розбудови інституту правових інспекторів праці, підвищення оперативності і якості захисту трудових прав працівників.

 

 

Правова та технічна інспекції  праці профспілок