29.03.16 IMG 3377 пис слухан профспілка1

Федерація професійних спілок України звернулась до Конституційного суду України з проханням щодо офіційного тлумачення положення статті 1 Закону України „Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, розташовані на території України“ від 10 вересня 1991 року № 1540–XII.

В Законі встановлено, що майно та фінансові ресурси підприємств, установ, організацій та інших об’єктів союзного підпорядкування, розташованих на території України, є державною власністю України, в аспекті питання, чи поширюється дія цього положення на майно підприємств, установ, організацій колективної форми власності.

29 березня Конституційний Суд України у формі письмового слухання розпочав розгляд справи.

Необхідність в зверненні виникла через неоднозначне застосування положення статті 1 Закону судами України, що призвело до порушення конституційних прав на власність ФПУ.

Так, при розгляді справ, у яких Федерація професійних спілок України була стороною, суди України, на її думку, в одних випадках застосовували зазначену правову норму, поширюючи її дію на майно підприємств, установ, організацій колективної форми власності, а в інших – не застосовували.

Матеріали справи у ході пленарного засідання Конституційного Суду України представляла суддя-доповідач у справі Наталія Шаптала.

Конституційний Суд України завершив дослідження матеріалів справи на відкритому пленарному засіданні і перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та прийняття рішення.

На засіданні від Федерації професійних спілок України був присутній – юрист Юрій Багаченко. Головував на пленарному засіданні Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін.

Вл. інф.