86782a18405568e68ec704d88b6378fe

 

 

На засідання Верховної Ради України 2 червня п.р. в другому читанні та в цілому прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» (реєстр. №4542 від 28.04.2016р.).

Схваленою 274 народними депутатами України редакцією Закону передбачається, що оподаткуванню за ставкою 18% підлягатимуть суми пенсій (включаючи суми їх індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних з Пенсійного фонду України чи бюджету, якщо їх розмір перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року, у частині такого перевищення.

Оскільки станом на 1 січня 2016 р. розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становив 1074 грн., оподаткуванню до кінця поточного року  підлягатиме сума пенсії, яка перевищує 10 740 грн.

При цьому, оподаткування не застосовуватиметься до пенсій, призначених учасникам бойових дій, інвалідам війни або особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Набере чинності зазначений Закон не з 1 травня п.р., як передбачалося законопроектом на момент його схвалення у першому читанні, а з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування. За інформацією із офіційного сайту Верховної Ради України, Закон готується до направлення на підпис Президенту України.

 

Слід зазначити, що окремими народними депутатами України при підготовці зазначеного законопроекту до розгляду у другому читанні були внесені правки, якими пропонувалося, зокрема, скасувати обмеження пенсій працюючим пенсіонерам (15%) та встановити  на період до 2025 року право дострокового виходу на пенсію за віком непрацюючим жінкам, яким виповнилося 55 років, за наявності у них страхового стажу не менше 30 років. Зазначені правки були поставлені на голосування, але не набрали необхідної кількості голосів.

Таким чином, працюючим пенсіонерам і надалі до кінця 2016 року виплачуватиметься пенсія у розмірі 85% призначеного розміру пенсії (за виключенням окремих категорій пенсіонерів, визначених законодавством), але не менше 1,5 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з 1 травня п.р. – 1695 грн.).

 

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ