atikls18236

3 червня 2016 року проведено виїзне засідання правління Пенсійного фонду України, яке відбулося в м. Камянець-Подільському Хмельницької області.

На засіданні розглядалися питання: про організацію обслуговування в органах Пенсійного фонду України громадян з особливими потребами; про стан організації роботи щодо зміцнення кадрового потенціалу органів Пенсійного фонду України та реалізації вимог Закону України «Про очищення влади»; про стан реалізації Стратегії розвитку комунікацій Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 2 лютого 2016 року № 1-2; про організацію роботи органів Пенсійного фонду України щодо зміцнення матеріальної бази, раціонального використання коштів, призначених для адміністративно-господарських потреб та заходи з покращення документування діяльності органів Пенсійного фонду України; про стан виконання головними управліннями Пенсійного фонду України в Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Рівненській, Чернівецькій областях покладених на них завдань.

При розгляді питання про організацію обслуговування в органах Пенсійного фонду України громадян з особливими потребами було зазначено, що в органах Пенсійного фонду на обліку перебуває 12,3 млн. пенсіонерів, з яких 2,2 млн. є інвалідами, або 17,9 % загальної чисельності пенсіонерів.

Із зазначеної чисельності інвалідів 195 тис. є інвалідами І групи, 851 тис. – інвалідами ІІ групи, близько 1,2 млн. – інвалідами ІІІ групи. Крім того пенсії отримують 6 тис. дітей – інвалідів до 18 років. Статус інвалідів війни мають 122 тис. пенсіонерів, майже 2 млн. пенсіонерів є інвалідами праці, 87 тис. – інвалідами з дитинства.

Середній розмір пенсії інвалідів (незалежно від виду отримуваної пенсії) становить 1646,37 грн., що нижче середнього розміру пенсії, що склався в Україні (1703,43 грн.).

Під час обговорення звернено увагу на надання послуг громадянам з особливими потребами, метою якої є забезпечити доступність до соціальної інфраструктури. Рівень доступності будь-якої адміністративної будівлі для осіб з обмеженими фізичними можливостями визначається наявністю відповідних засобів доступності, одним з яких є похилі з’їзди – пандуси. З 537 пандусів, якими обладнано приміщення органів Пенсійного фонду України, лише 35 (або 6,5 % від загальної кількості) повністю відповідають державним будівельним нормам.

Не обладнані пандусом 29 приміщень Фонду, більшість з яких - у зв'язку з технічною неможливістю (брак місця, щільність забудови) та через інші об'єктивні причини (наприклад, висока вартість встановлення пандусу). В таких управліннях виведено кнопки виклику спеціаліста.

З метою покращення доступності до отримання послуг у сфері пенсійного забезпечення, а також спрощення інформування громадян з особливими потребами, управліннями Фонду запроваджено послугу – online-консультування пенсіонерів та громадян, які найближчим часом вийдуть на пенсію, засобами ІР-телефонів та іншими засобами зв’язку.

Практикуються виїздні прийоми до громадян з особливими потребами безпосередньо за місцем їх проживання або перебування в будинках-інтернатах, а також до територіальних центрів, сільських рад тощо.

На постійній основі проводяться інші інформаційно-організаційні заходи, зокрема, спільні семінари, зустрічі з пенсіонерами – членами спілок УТОГ, УТОС, членами громадських організацій інвалідів – чорнобильців, забезпечується розповсюдження буклетів та брошур з питань пенсійного забезпечення.

Станом на 1 травня 2016 року система Пенсійного фонду України складається з 525 територіальних управлінь та центрального апарату. Гранична чисельність працівників Фонду становить 31992 штатних одиниці, фактично укомплектовано 28497 посад. 96% загальної кількості працівників - державні службовці, з них 9,5 % – чоловіки, 90,5 % – жінки. Протягом останніх п’яти років гранична чисельність персоналу Фонду зменшилася на 15 %.

За фаховим профілем 69 % мають економічну освіту, 20 % – технічну, 4 % – юридичну.

При аналізі розподілу працівників за стажем роботи на державній службі при загальному зменшенні штатних одиниць спостерігається збільшення питомої ваги державних службовців, які мають стаж державної служби від 10 до 15 років та від 15 до 25 років. Станом на 1 січня 2016 року їх кількість відповідно становить 26 % і 29 % від загальної кількості працюючих державних службовців, що на 6 % більше, ніж у 2011 році.

У складі державних службовців, збільшується питома вага молоді віком до 35 років включно. У 2015 році кількість зазначеної групи склала 36 % загальної кількості працюючих державних службовців, що на 15 % більше, ніж у 2011 році.

Задля збереження висококваліфікованих працівників Фонд проводить заходи щодо автоматизації більшості функціональних процесів, технічного та технологічного переоснащення територіальних управлінь, підвищення матеріального забезпечення працівників. Проводиться робота щодо підвищення рівня професійної компетентності державних службовців Фонду.

На засіданні правління Фонду розглядалися й інші питання, а також інформація про роботу головних управлінь Пенсійного фонду України в Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Рівненській, Чернівецькій областях.

З урахуванням обговорення та висловлених пропозицій прийняті відповідні рішення правління.

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ