images

 

8 червня ц.р. відбулося позачергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому розглядалися питання про обрання голови правління Фонду та його заступників, про звіт Фонду за 2015 рік, про міжнародне співробітництво Виконавчої дирекції Фонду тощо.

Оскільки настала черга головування у правлінні Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття представнику сторони роботодавців, Головою правління Фонду обрано Мірошниченка Олексія Валентиновича - виконавчого віце-президента Конфедерації роботодавців України.

Заступником Голови правління Фонду від профспілкової сторони обрали Шубіна Олександра Олександровича – в.о. заступника Голови Федерації профспілок України, від урядової сторони Іванкевича Віктора Вікторовича - заступника Міністра соціальної політики України.

Виконавча дирекція Фонду прозвітувала, що у 2015 році доходна частина бюджету Фонду була виконана по відношенню до запланованого – на 97,6%, видаткова – 94,8%.

Виконавчій дирекції Фонду вдалося зекономити страхові кошти за найбільш витратною і єдиною захищеною державними гарантіями статтею видатків, якою є допомога по безробіттю. Її питома у загальних витратах бюджету фонду у 2015 році склала – 76%. Всього протягом року було працевлаштовано майже 717 тис.осіб, з них - лише 445 тис.осіб з числа зареєстрованих безробітних.

Традиційно низьке виконання таких видаткових статей бюджету як професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації (виконання у 2015 році – 80,4%, у 2014 році – 37,2%, у 2013 році – 65,2%) та профілактика настання страхових випадків, допомога по частковому безробіттю (виконання у 2015 році – 22%, у 2014 році – 8%, у 2013 році – 0,8%).

Правління рекомендувало Виконавчій дирекції Фонду дати оцінку виконання бюджету з відповідними висновками, які можна буде використати при плануванні бюджетів наступних років.

При розгляді питання про міжнародне співробітництво Виконавчої дирекції Фонду правління звернено увагу на неповноцінність запланованих заходів, оскільки не враховані такі прийняті Урядом програми як, наприклад, програма МОП «Гідна праця для країни на 2016-2019 роки», та надало доручення до наступного засідання врахувати усі передбачені в країні заходи у межах компетенції Фонду.

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ