photo

Від Державної фіскальної служби України надійшла інформація до СПО об’єднань профспілок щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у І півріччі 2016 року. Аналіз наданої інформації свідчить.

Незважаючи на те, що загальна сума доходу, на який нараховується єдиний внесок (ЄСВ), у 1 півріччі 2016 року збільшилась порівняно з аналогічним періодом 2015 року (на 24%), сума нарахованого єдиного внеску зменшилась відповідно на 19 млрд. грн. Причиною такого зменшення суми надходжень є зниження розміру єдиного внеску з 1 січня 2016 року із середнього розміру 38,4 % (фактичного у 2015 році) до 22%.

Порівняно з 1 січня 2016 року зменшилась середньооблікова чисельність застрахованих осіб у І півріччі 2016 року на 325 тис. осіб – з 10598939 до 10273858 (хоча на 1 липня 2015 року середньооблікова чисельність застрахованих осіб була 10 243 373).

Зазначене свідчить, що поки не справдилися надії на легалізацію зайнятості і заробітної плати у зв’язку із значним зменшенням розміру ЄСВ.

Водночас зростає сума недоїмки із сплати єдиного соціального внеску – з 6 671 053,9 грн. на 1 січня 2016 року до 6 982 816,3 грн. на 1 липня 2016 року або на 311,8 млн. грн.

Постійно, уже протягом багатьох років зростає кількість боржників зі сплати єдиного внеску. Якщо у 2013 році таких боржників було 313 тис., у 2015 році – 431 тис., то за перше півріччя 2016 року – вже 442 тис., або збільшилось на 13 521 одиниць.

Незважаючи на те, що середньооблікова чисельність застрахованих осіб постійно зменшується, проте кількість платників єдиного внеску (юр. та фіз. особи) збільшилась порівняно з кількістю таких осіб на 1 січня 2016 року майже на 77 тисяч.

У І півріччі поточного року відбулося незначне збільшення надходжень страхових коштів до фондів соціального страхування (порівняно із аналогічним періодом 2015 року), що пов’язано з перерозподілом єдиного соціального внеску за видами соціального страхування – збільшено розмір частки єдиного внеску до фондів соціального страхування на випадок безробіття, з тимчасової втрати працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за рахунок зменшення частки єдиного внеску до Пенсійного фонду України (дефіцит коштів Пенсійного фонду покривається за рахунок коштів Державного бюджету).

Додаток:

Зведена інформація показників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ