im578x383-pension-fond radiotrek

 

27 вересня ц.р. відбулось виїзне засідання правління Пенсійного фонду України, яке проходило в м. Нова Каховка Херсонської області.

 

На засіданні правління розглядалися питання: про реалізацію у 2016 році завдань, визначених Стратегією модернізації Пенсійного фонду України; про стан реалізації Концепції розвитку інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України; про співпрацю Пенсійного фонду України із сторонами соціального діалогу щодо реалізації Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні, а також заслухано керівників головних управлінь Пенсійного фонду України в Херсонській, Миколаївській, Одеській областях щодо стану виконання управліннями покладених на них завдань.

            При розгляді першого питання було зазначено, що 14 вересня поточного року Кабінетом Міністрів України схвалена Стратегія модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, яка була розроблена за ініціативи Фонду та схвалена у грудні 2015 року правлінням Пенсійного фонду України. Стратегія визначає шляхи розвитку та модернізації системи Пенсійного фонду в сучасних умовах, її реалізація має забезпечити технологічний, організаційний, інфраструктурний і кадровий розвиток органів Фонду.

            Планом роботи Пенсійного фонду України на поточний рік визначено основні пріоритети діяльності Фонду, які зокрема передбачають заходи з покращення якості обслуговування громадян, системи надання послуг, зменшення адміністративних видатків, удосконалення технологій адміністрування пенсійної системи тощо. Впроваджено нові стандарти обслуговування громадян за принципом єдиного вікна. Протягом поточного року усі територіальні управління перейшли на роботу у системі централізованого призначення і виплати пенсій, триває впровадження електронних пенсійних справ. Здійснено перший етап оптимізації структури органів Пенсійного фонду.

З метою більш чіткої систематизації цієї роботи, визначення конкретних виконавців та відповідальних за реалізацію завдань Стратегії, термінів та критеріїв оцінки цієї роботи, правлінням Фонду затверджено заходи щодо реалізації органами Пенсійного фонду України у 2016 році Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року.

При обговоренні питання щодо стану інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України зазначалося, що на виконання цих завдань Пенсійним фондом України та його територіальними органами реалізовано низку заходів, спрямованих на розвиток інформаційних технологій та підвищення рівня автоматизації основних функціональних процесів, що включали створення єдиного інформаційного середовища, у якому обробляється інформація про застрахованих осіб та пенсіонерів, впровадження електронної пенсійної справи на базі централізованих інформаційних технологій, реалізацію дистанційного доступу громадян до даних пенсійної справи та картки застрахованої особи з використанням електронного цифрового підпису тощо.

Одним з базових елементів запровадження нових стандартів обслуговування громадян є оновлений реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, основним завданням модернізації якого у поточному році було формування у ньому ключових даних про осіб, які обслуговуються Фондом.

Спільно з фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування розроблено механізм та завершується розробка програмного забезпечення для обміну даними про здійснення страхових виплат застрахованим особам та відображення цієї інформації в їх електронних персональних облікових картках.

З метою розширення можливостей дистанційного доступу громадян до послуг, що надаються органами Пенсійного фонду України, значно розширено функції веб-порталу електронних послуг Фонду. За допомогою електронного цифрового підпису створено можливість самостійно зареєструватися на веб-порталі, пройти автентифікацію, отримати можливість перегляду всіх своїх звернень до органів Фонду, стану їх обробки, подати заяву на призначення та перерахунок пенсії, переглянути свою електронну пенсійну справу та дані електронної персональної облікової картки застрахованої особи. Станом на вересень 2016 року інформацією веб-порталу користується більше ніж 751 тис. осіб, через портал надійшло більше 785 тис. заяв різного змісту.

На засіданні правління прийнято рішення про ініціювання укладання із Спільним представницьким органом об’єднань профспілок та Спільним представницьким органом об’єднанням роботодавців угод про співпрацю з Пенсійним фондом України.

На засіданні правління Фонду було розглянуто також питання щодо результатів перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій і здійснюваних заходах щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення, а також виконання органами Пенсійного фонду України в Херсонській, Миколаївській, Одеській областях покладених на них завдань. За результатами обговорення прийняті відповідні рішення.

 

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ