top-photo

Наприкінці минулого тижня відбулося позачергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому серед інших розглядалися питання про мінімальний розмір допомоги по безробіттю, про схвалення проекту бюджету Фонду на 2017 рік, про зміну складу представників від державної сторони правління Фонду, про обрання заступника голови правління Фонду від державної сторони тощо.

Заступником Голови правління Фонду від сторони держави обрано Крентовську Ольгу Петрівну – першого заступника Міністра соціальної політики України.

Як відомо на минулому засіданні правління Фонду, незважаючи на категоричну незгоду профспілкової сторони, за ініціативою сторони від держави за підтримки сторони від роботодавців було прийнято рішення щодо встановлення мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб у фіксованому розмірі 1160 грн. (постанова правління Фонду від 30.11.2016 №122).

Профспілки не підтримали пропозицію «замороження» цієї допомоги ще під час проведення консультацій Сторін відповідно до п.2.94 Генеральної угоди на 2016-2017 роки (щодо можливості підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю для застрахованих осіб), які відбулись 28 вересня 2016 року. Стаття 46 Конституції України визначає, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. У 2014 році за наполяганням профспілкової сторони правлінням Фонду було прийнято рішення про підвищення мінімального розміру цієї допомоги до 80% прожиткового мінімуму для працездатних осіб з метою наближення її розміру до конституційно визначеного.

У зв’язку із зростанням розміру прожиткового мінімуму мінімальний розмір допомоги у грудні 2016 року становив уже лише 72,5 % затвердженого прожиткового мінімуму для працездатних осіб (або біля 40% фактичного прожиткового мінімуму), а надалі ще зменшуватиметься у відсотках при зростанні прожиткового мінімуму.

У результаті це не тільки порушуватиме норму статті 46 Конституції України, якою передбачено, що соціальні допомоги, що є основним джерелом існування громадянина, мають бути не нижчого від прожиткового мінімуму, встановленого законом, - а й перестане відповідати вимогами ратифікованої нашою державою Конвенції МОП №102.

За попередньою домовленістю сторін правління мало повернутись до розгляду питання про можливість підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю у І кварталі 2017 року. Тому профспілки наполягали на тому, щоб з 1 лютого 2017 року встановити мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб на рівні 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб та до кінця року розглянути питання про можливість його поступового підвищення до 100% від прожиткового мінімуму.

У результаті складної дискусії сторони вийшли на компромісне рішення: встановити з 1 квітня 2017 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб, зазначених у частині першій статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», у розмірі 1 280 грн.

Щодо бюджету Фонду на 2017 рік, то у зв’язку із суттєвими змінами у законодавстві, такими як збільшення розміру мінімальної заробітної плати та перерозподіл єдиного соціального внеску за видами страхування, схвалений правлінням 29 липня 2016 року проект бюджету Фонду на 2017 рік мав корегуватися.

За пропозицією Виконавчої дирекції Фонду правлінням схвалено проект бюджету Фонду на 2017 рік.

 

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ