ac6ba307ae01cc5c7a5509648bcf7c41

Серйозне зростання дефіциту Пенсійного фонду в 2016 році пов’язано зі зниженням мінімального Єдиного соціального внеску (ЄСВ). Про це Міністр соціальної політики України Андрій Рева заявив у інтерв’ю виданню „Дзеркало тижня. Україна”.

Так, за словами Міністра, в 2015 році дефіцит ПФ складав 80 млрд грн. Тоді причиною його виникнення в Уряді порахували високі податки й знизили ЄСВ з 38% до 22%, однак розрахунок на детінізацію у кінцевому підсумку себе не виправдав.

Теперішній дефіцит Міністр пояснив так: „На 1 січня 2015 року мінімальна пенсія складала 949 гривень, мінімальна зарплата – 1218 грн, мінімальний внесок, при ставці ЄСВ 38%, був тоді 462,8 грн на місяць. Це, практично, покривало потреби пенсійної системи. Що відбулось у 2016 році? Мінімальна пенсія тоді була 1074 грн, мінімальна зарплата – 1378 грн, а мінімальний внесок, після зниження ЄСВ, склав 303 грн. Очевидно, що коштів на всіх не вистачає. Бюджет ПФ у минулому році був 257 млрд грн, з них власні надходження становили 112 млрд грн, а ще 145 млрд – дотації із державного бюджету”.

Тепер після підняття мінімальної зарплати також підвищено Єдиний соціальний внесок до 704 гривень. На думку Андрія Реви, це дозволить задовольнити потреби Пенсійного фонду. Також Міністр соціальної політики акцентує увагу, що ті, хто вважають ЄСВ у 704 гривні занадто високим, повинні розуміти, що дане значення відповідає пенсії розміром у 1247 гривень.

За словами Міністра, є значний ресурс для збільшення надходжень до Пенсійного фонду, задіяти який можна, провівши детінізацію економіки. І наголосив, що сьогодні 6 мільйонів працюючих українців не сплачують ЄСВ, бо кожен з них вважає, що все одно отримуватиме мінімальну пенсію, коли виповниться 60 років.

"Тому наше завдання – пояснити людям, що якщо вони хочуть одержати пенсію в 60 років, вони мають платити внески 35 років, –  заявив Андрій Рева.

За повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики