a5e8a5c-690 690x426

В ефірі телеканалу “ЗіК” Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про перші результати прийнятої Верховою Радою пенсійної реформи та плани Уряду щодо подальших змін у пенсійній системі.

Міністр акцентував увагу на доцільності обраної Урядом послідовності дій та наголосив на необхідності повернення страхових принципів моделі пенсійного забезпечення.

“Неможливо усі проблеми відновити однією дією, потрібно робити послідовні кроки, і ухвалена Пенсійна реформа є першим кроком Уряду на цьому шляху. Можна було отримані внаслідок детінізації ресурси просто розділити між усіма без проведення змін та вирішення причин які призвели до проблем у пенсійній системі, але Уряд пішов шляхом відновлення соціальної справедливості – пенсію мають право отримати ті, хто її заробив”, - заявив урядовець.

За його словами, лише створюючи мотиваційні механізми участі в пенсійній програмі можна відновити дієздатну, збалансовану систему пенсійного забезпечення. Адже “зрівнялівка” у пенсійних виплатах, без урахування страхового стажу та сплачених внесків, повністю нівелює потребу для молодого покоління офіційно працювати та брати участь у пенсійній програмі, а отже руйнує усю пенсійну систему, призводить до неможливості навіть мізерних виплат пенсіонерам та позбавляє молодь права на майбутню пенсію.

“До прийняття Закону про пенсійну реформу ми мали проблему, за якої люди отримували однакові пенсії, маючи різний стаж та рівень заробітної плати. З 12 мільйонів пенсіонерів 8,5 мільйона отримували пенсію на рівні прожиткового мінімуму – і людина зі стажем 35 років, і той хто працював 15 років, мало того, що йшли в одному віці на пенсію, вони і пенсію отримували практично однакову. То який стимул молодій людині, яка бачить таку несправедливість на прикладі своїх батьків, йти офіційно працювати? Саме для вирішення цієї проблеми пенсійна реформа впровадила диференціацію умов та розміру пенсійного забезпечення”, - заявив Міністр.

Також важливим питанням, над яким сьогодні працює Уряд, є забезпечення достойного рівня пенсій тим громадянам, які мають великий стаж роботи, але через економічну ситуацію впродовж усього життя отримували низькі зарплати.

“Сьогодні розглядаються різні механізми для збільшення рівня пенсійного забезпечення тих громадян, які мають значний страховий стаж, але через свої низькі зарплати отримують мізерні пенсії. Це люди, які усе життя важко працювали в колгоспах за “трудодні”, ті хто працювали санітарками та фельдшерами, та інші люди, які працювали по тридцять років і більше. Ми обов’язково забезпечимо їхнє право на достойну пенсію, і зараз проводиться активна робота в цьому напрямку”, - заявив Андрій Рева.

 

За матеріалами
Урядового порталу