Про показники середньої заробітної плати, які застосовуються для обчислення пенсії у 2018 році

9486a056d8936457fa7587dfd2ff37a4

Відповідно до статті 40 та пункту 4Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсії обчислюються із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

При цьому, при призначенні пенсії з 1 січня по 31 грудня 2018 р. застосовується показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2016-2017 роки. Виходячи із досвіду попередніх років, зазначений показник середньої заробітної плати буде визначений, орієнтовно, у березні цього року.

Пенсії, звернення за призначенням яких надійшли після 1 січня 2018 року, призначаються із застосуванням показника заробітної плати, який застосовувався у 2017 році (3 764 грн). У подальшому ці пенсії буде автоматично перераховано із застосуванням визначеного показника середньої зарплати, із проведенням відповідної доплати недоодержаного розміру пенсії.

Довідково

Показники сеередньомісячної заробітної плати працівників, зайнятих у галузях національної економіки, за 1992 - 2017 роки, що застосовуються під час призначення та перерахунку пенсій відповідно до статей 40 і 43 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ