httpcharivne info 373x300

 

12 вересня ц.р. відбулося чергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому розглядалися питання про переобрання голови правління Фонду та його заступників, про затвердження звітів про результати діяльності Фонду та виконання бюджету за 2017 рік, про мінімальний розмір допомоги по безробіттю, про схвалення проектів бюджету та кошторису видатків Фонду на 2019 рік тощо.

 

Головою правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (за черговістю) обрано представника від сторони держави – Крентовську Ольгу Петрівну, першого заступника Міністра соціальної політики України. Заступниками Голови правління Фонду обрано: від профспілкової сторони - Шубіна Олександра Олександровича, заступника Голови Федерації профспілок України; від сторони роботодавців - Лотоцького Ореста Богдановича, Голову Об’єднання організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців ЖКГ України».

Правління затвердило звіти про результати діяльності Фонду та виконання бюджету за 2017 рік. При затверджені Звіту про виконання бюджету Фонду за 2017 рік, видатки якого в черговий раз не виконанні у повному обсязі (виконання 89% від запланованих - доходна частина з урахуванням перехідного залишку попереднього року склала 10,34млрд.грн., а видатки у 2017 році склали 9,19млрд.грн.), наголошувалось, що продовжується практика завищення планування коштів за окремими статтями, що призводить до значних залишків на кінець року. Крім того, звернено увагу, що на кінець 2017 року залишок коштів становив більш ніж 1,15 млрд.грн., а на кінець 2018 року планується залишок у сумі 1,64млрд. грн. Це свідчить про те, що за цим видом соціального страхування з року в рік безпідставно завищується частка єдиного соціального внеску, у той час, коли у Пенсійному фонді України постійний дефіцит страхових коштів.

Гостра та тривала дискусія відбулася при прийнятті рішення про підвищення з 1 січня 2019 року мінімального розміру допомоги по безробіттю, який досі не досяг конституційно визначеного рівня та не відповідає вимогам ратифікованої в Україні Конвенції МОП № 102. Кожна із сторін наполягала на своєму варіанті підвищення. У результаті було прийнято компромісне рішення збільшити мінімальний розмір допомоги для застрахованих осіб з 1440грн. до 1630 грн., а для осіб, у яких у розрахунковому менше 6 місяців сплати внесків – з 544 грн. до 610 грн. (відповідно 84,8% та 31,8% від прожиткового мінімуму на 01.01.2019р.). Профспілкова сторона наполягла на поверненні до розгляду питання подальшого підвищення цих розмірів за результатами виконання бюджету Фонду 2018 року.

Схвалено проект бюджету Фонду на 2019 рік. Передбачається надходження страхових коштів до бюджету 14,96 млрд.грн., видатки 13,64млрд.грн. У наступному році передбачається збільшити видатки порівняно з 2018 роком: на допомогу по безробіттю з урахуванням прийнятого підвищення її мінімального розміру – на 14,7%, надання соціальних послуг тощо – на 12,2%, профпідготовку/перепідготовку та підвищення кваліфікації – на 13,6%, на утримання Державної служби зайнятості України – на 30,8%. У цілому на утримання Державної служби зайнятості передбачається витратити більше 3млрд.грн, що буде становити 22,8% питомої ваги усіх видатків Фонду, що є найвищим показником серед усіх фондів соціального страхування.

Чергове засідання правління Фонду заплановане на першу декаду грудня 2018 року.

    

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ