А

15 листопада 2018 року в Києві відбулася Міжнародна конференція на тему «Виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам в Україні і як реалізувати конституційне право на пенсію?».

У конференції взяли участь: Д.Гоф, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні; Ф.Фрейзер, Голова Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні; Н.Калгін, заступниця Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців; С.Каплін, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення; представники апарату Верховної Ради України, Мінсоцполітики, Пенсійного фонду, профспілок, громадських організацій.

На конференції обговорювалися питання, пов’язані з виплатою пенсій для осіб, які проживають на непідконтрольній Уряду України територіях, а також для переселенців-пенсіонерів. Проблема полягає в тому, що для пенсіонерів (близько 700 тис. осіб), які проживають на непідконтрольній Уряду України територіях, пенсії не виплачуються. Пенсіонерам, які переїхали на територію, підконтрольну Уряду України, пенсії виплачуються після отримання в органах соціального захисту довідки внутрішньо переміщеної особи. Проте на практиці існує багато проблем при виплаті пенсій цим особам, особливо коли вони періодично перетинають лінію розмежування.

Заступник Міністра соціальної політики М.Шамбір зазначив, що порушена тема є важливою і болючою, стосується людей, які мають тривалий стаж, мають право на пенсійне забезпечення, але внаслідок незалежних від них обставин залишились без пенсій. За минулий період було спрощено порядок реєстрації переміщених осіб і виплати пенсій. Спрощено і порядок перевірки зареєстрованих переміщених осіб. Зараз напрацьовуються зміни до нормативної бази для усунення перешкод для виплати пенсій зазначеним особам. Про роботу Пенсійного фонду України розповіла заступник голови правління Пенсійного фонду І.В. Ковпашко.

Детальну інформацію про роботу з внутрішньо переміщеними особами, існуючі проблеми та пропозиції з їх вирішення надали начальник Головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області Н.Рад, директор департаменту соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації Е.Поліщук, заступник директора департаменту електронної комерції та платіжних засобів АТ «Ощадбанк» Д.Баштовий.

З метою віднайдення можливих шляхів вирішення існуючої проблеми було наведено досвід інших країн, де були схожі проблеми, зокрема Чеська Республіка, Республіка Молдова.

Для законодавчого врегулювання порушеної проблеми у Верховній Раді України знаходиться на розгляді законопроект №6692 від 12.07.2017 «Про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян». Проте оскільки розгляд законопроекту затримується учасниками конференції звернено увагу на перешкоди його прийняття та вносилися пропозиції щодо прискорення його розгляду та прийняття Верховною Радою України.

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ