pretenzija1

 

26 лютого 2019 року відбулося позачергове засідання правління Фонду соціального страхування України, на розгляд якого вносились питання: звіти про результати роботи в.о. директора, заступників директора Виконавчої дирекції Фонду та поточний фінансовий стан Фонду.

Як відомо, на 2018 рік бюджети фондів соціального страхування були затверджені бездефіцитними і навіть передбачалися залишки на кінець року. Проте, на жаль, починаючи з другого півріччя стали зменшуватися обсяги надходження сум єдиного соціального внеску до фондів соціального страхування та Пенсійного фонду і у зв’язку з цим виникла проблема невиконання планових показників доходної частини бюджетів. Загалом, сума недоїмки із сплати ЄСВ на кінець року становила вже більше 16 млрд.грн. Це призвело до заборгованості Фонду соціального страхування перед застрахованими особами з виплат допомоги з тимчасової непрацездатності, які затримувались більше ніж на місяць.

У представленому звіті в.о. директора Виконавчої дирекції Фонду Нестеров С.В. зазначив, що у 2018 році Фонд недоотримав по факту 872 млн.грн. від передбачених плановими показниками бюджету. При цьому сума витрат на матеріальне забезпечення за 2018 рік зросла на 2,2 млрд.грн. або на 22,7% порівняно із 2017 роком, з них витрати на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності збільшились на 1,7 млрд.грн. або на 27,7%, хоча загальна кількість днів тимчасової непрацездатності збільшилась лише на 6,5%. Тобто головною причиною росту цих видатків став ріст середньої зарплати у 2018 році, внаслідок чого середньоденний розмір зазначеної страхової допомоги зріс на 31%.

На засіданні правління відзвітували за своїми напрямками роботи перед правлінням Фонду також заступники директора Виконавчої дирекції.

Виконавча дирекція Фонду проводила перевірки з метою контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності та виявила більше 15 тис. листків непрацездатності, виданих із порушенням передбачених чинним законодавством норм.

У результаті станом на 1 січня 2019 року загальна кредиторська заборгованість за поданими заявами-розрахунками за період з 5 по 29 грудня 2018 року становила 1 042,2 млн.грн.

Крім цього, при схваленні на початку грудня 2018 року правлінням Фонду соціального страхування України проекту бюджету на 2019 рік профспілки звертали увагу, що адміністративні видатки, видатки на допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, витрати на оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань, заплановані в ньому на рівні 2018 року, без врахування зростання середньомісячної заробітної плати працівників у 2019 році. А розрахунок страхових допомог тощо згідно із чинною нормативною базою у будь-якому випадку буде розраховано із фактичних показників середньоденних зарплат працівників. До цього на бюджет цього року лягають борги по виплатам минулого року.

Тоді профспілкова сторона погодилась із запропонованим проектом до перерозподілу єдиного соціального внеску, який мав забезпечити покращення фінансової ситуації у Фонді, після якого планувалось внести зміни до бюджету на 2019 рік. Розподіл єдиного внеску із збільшенням частки єдиного внеску для Фонду соціального страхування України (з 9,1472 до 9,3759 відсотка) ті відповідним зменшенням частки Фонду соціального страхування на випадок безробіття, затверджено постановою Кабінету Міністрів України 27 грудня 2018 року № 1142. Проте, минулий час засвідчив, що це не вирішує зазначеної проблеми.

На жаль, досі сторони соціального діалогу, представлені у правлінні не дійшли згоди стосовно таких змін та шляхів виходу із скрутної фінансової ситуації Фонду.

Виконавча дирекція Фонду проінформувала правління Фонду, що станом на 26.02.2019р. отримано 98,1% від запланованих на цей рік надходжень страхових коштів та залишається не профінансованою заборгованість перед застрахованими особами за період з 28 січня по 22 лютого ц.р. у загальній сумі 1,3 млрд.грн.

Правління Фонду прийняло до відома звіти про результати роботи в.о. директора, заступників директора Виконавчої дирекції Фонду і поточний фінансовий стан Фонду та прийняло рішення на чергове засідання, яке заплановане на березень ц.р., внести питання про зміни до бюджету Фонду на 2019 рік, а також про призначення директора Виконавчої дирекції Фонду.

Протягом часу між засіданнями правління Фонду сторони домовились провести низку нарад з метою віднайдення спільних шляхів виходу із скрутного фінансового становища Фонду та узгодження кандидатури на посаду директора Виконавчої дирекції Фонду.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ