Про показник середньої зарплати, який застосовується при призначенні пенсії у 2019 році

Без названия

Відповідно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» при призначенні пенсій застосовується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчислена як середній показник за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Таким чином, при призначенні пенсій у 2019 році застосовується усереднений показник середньої заробітної плати 2016 - 2018 роки, який, за даними Пенсійного фонду України, становить 6 188,89 грн.

Особам, яким з початку 2019 року пенсії призначено із застосуванням усередненого показника заробітної плати в Україні, який застосовувався у 2018 році (5 377,90 грн), пенсії автоматично будуть перераховані з урахуванням визначеного усередненого показника середньої заробітної плати – 6 188,89 грн, з проведенням відповідної доплати пенсії з моменту її призначення.

Довідково

Показники середньомісячної заробітної плати працівників, зайнятих у галузях національної економіки, за 1992 - 2018 роки, що застосовуються під час призначення та перерахунку пенсій відповідно до статей 40 і 43 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Нагадуємо, що пенсії, призначені до 31.12.2017 р., обчислені із застосуванням показника середньої заробітної плати 4404,35 грн (показник 3764,40 грн, збільшений з 01.03.2019 р. на 17%) ,

призначені з 01.01.2018 р. по 31.12.2018 р.із застосуванням показника середньої заробітної плати 5377,90 грн (усередненого показника середньої заробітної плати за 2016-2017 роки),

призначені з 01.01.2019 р.із застосуванням показника середньої заробітної плати 6 188,89 грн (усереднений показник середньої заробітної плати 2016 - 2018 роки).

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ