фотоScreenshot 2019-07-25 Voluntary Private Pensions in Ukraine-Assessment jul2019 ua pdf

 

24 липня ц.р. Проект USAID «Трансформація фінансового сектору»   презентував звіт на тему: «Недержавне пенсійне забезпечення в Україні: оцінки та рекомендації».

 

         Зокрема, під час презентації зазначалося, що станом на 31 грудня 2018 року загальна сума коштів у системі недержавного пенсійного забезпечення дорівнювала 2 745,2 млн грн ($100 млн), або 3 210 грн ($115) у середньому на одного учасника недержавного пенсійного фонду (далі – НПФ). Пенсійні активи розміщують здебільшого в державних облігаціях (46%) і на депозитних банківських рахунках (36%). Система недержавного пенсійного забезпечення налічує 855 300 учасників, що становить лише 5% від кількості працюючих. Більшість наявних учасників НПФ є працівниками, пенсійні плани яких фінансують їхні роботодавці (91% загальної суми накопичених пенсійних внесків).

         У виступах учасників зазначалося, що низькі показники діяльності НПФ зумовлені, зокрема, несприятливою макроекономічною ситуацією, відсутністю розвинутих ринків капіталу й надійних фінансових інструментів для інвестування пенсійних активів НПФ, низьким рівнем доходів та довіри населення до фінансових установ, поганою обізнаністю з фінансових питань.

         Система недержавного пенсійного забезпечення (3-й рівень) в Україні не заохочує населення до ефективних заощаджень на пенсію. Вона надто дорога, кожного року на оплату адміністративних послугу утримується в середньому більш ніж 4% накопиченого пенсійного капіталу. Витрати пенсійних фондів на оплату послуг часто непрозорі, приховані та незрозумілі для учасників. Недостатній вибір інвестиційних інструментів, що не забезпечує належного інвестиційного доходу, та високий рівень інфляції, призводять до значного зменшення реальних пенсійних активів учасників НПФ.

         У зв’язку з цим вирішення проблем системи недержавного пенсійного забезпечення потребує вжиття заходів для усунення наявних недоліків і забезпечення макроекономічної стабільності та зростання економіки.

        

         Пропонуємо для ознайомлення підготовлені Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору» звіт «Недержавне пенсійне забезпечення в Україні: оцінки та рекомендації» та презентацію «Недержавне пенсійне забезпечення в Україні (3 рівень)».

 

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення