24842 650x410 1 650x410

 

У проекті Держбюджету на 2020 рік мінімальна зарплата передбачена на рівні 4723 гривень. Це також дозволить підвищити пенсії.

 

Зростання мінімальної зарплати в Україні, як відомо, напряму впливає на підвищення пенсій. Саме такий механізм закладений в пенсійній реформі. Сама формула розрахунку виплат складається з трьох показників: середню зарплату за три минулі роки множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на кількість відпрацьованих років і на 1%.

Мінімальна зарплата впливає на показник середньої, тому автоматично підвищується і розмір пенсійних виплат тим, хто отримує їх за вказаною вище формулою. Тим українцям, які отримують пенсії менше мінімальних, просто піднімуть їх до озвучених раніше урядом показників. Найближчий перерахунок виплат відбудеться в грудні 2019 року: мінімальна виплата збільшиться на 74 грн, а максимальна - на 740 грн. Наступні два перерахунку заплановані на 2020 рік за умови, якщо Верховна Рада успішно затвердить проект Держбюджету. Так, пенсії в наступному році підвищать кілька разів - в липні і в грудні. В результаті мінімальна пенсія повинна збільшитися з діючих 1564 грн до близько 1800 грн.

 

НАШ КОМЕНТАР.

Якщо говорити про позицію профспілок, пропозиції ФПУ та її членських організацій щодо підвищення мінімальної заробітної плати и відповідно мінімальної пенсії, темпи такого підвищення, що проводила попередня влада, що планує влада нова, не відповідають реальним вимогам часу та працівників. Але, якщо буде відбуватися справжній та ефективний соцдіалог, вважаємо, і цю проблему можна вирішити спільними зусиллями.

Прес-центр ФПУ

https://www.facebook.com/fpsu.administration