А1

«Сьогодні у Комітеті з питань соціальної політики відбулося засідання робочої групи щодо обговорення законопроекту 2275 про зміни Закону України стосовно стабілізації системи державного страхування. На засіданні стало чітко зрозуміло, що державна сторона прийняла одностороннє рішення і не збирається враховувати думку ні роботодавців, ні профспілок як представників тристороннього діалогу» - написав 6 листопада на сторінці в Facebook Голова правління Фонду соціального страхування України, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко..

«Не дивлячись на офіційне звернення профспілкової сторони з закликом відкликати законопроект, який фактично вбиває систему соціального страхування та систему правління Фондом на паритетних засадах, ніяким відкликанням і не пахне. Голова Комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова, як ініціатор та співавтор проекту заявила, що паритетність не являється запорукою успіху, - зазначив він. .

З боку державних представників прозвучали питання посилення контролю роботи Фонду соціального страхування з боку державної сторони, декларації доходів учасників правління фонду, питання конкурсної основи призначення на посаду членів правління, але основного питання так і не було озвучено. Яким чином запропоновані законодавчі зміни в системі управління Фондом сприятимуть фінансовій стабілізації системи соціального страхування та як вони вплинуть на реальний рівень підвищення соціального захисту населення? Враховуючи, що минулі рішення державної сторони правління Фондом зменшили відсоток виплат ЄСВ та призвели до дефіциту бюджету та заборгованості по виплатам застрахованим особам. Зараз, метою прийняття акту є приведення видатків Фонду соціального страхування у відповідність до його фінансових можливостей. І знову ж таки, жодного конструктивного рішення, яким чином це буде відбуватися. А проаналізувавши групу авторів проекту, до складу якої увійшли молоді депутати можна поставити під сумнів їх компетентність у розумінні системи соціального страхування та основних засад діяльності Фонду взагалі.

Спільний представницький орган профспілок України вважає, що проблеми Фонду потрібно вирішувати не шляхом порушення основних принципів соціального діалогу та зменшенням прав застрахованих осіб, а шляхом прийняття бездефіцитного бюджету. Реорганізація фондів тривала кілька років, після чого ФССУ нарешті запрацював ефективно. Але ряд рішень, прийнятих державною стороною правління та ігнорування пропозицій профспілкової сторони привів до певних порушень. Для безпроблемного функціонування Фонду достатньо інтереси застрахованих осіб ставити над власними управлінськими амбіціями.

Ситуація, що склалася навколо реформування системи соціального страхування потребує виважених рішень від кожної зі сторін правління Фондом соціального страхування. Завтра я, як представник профспілкової сторони у правлінні Фондом, озвучу рішення щодо наших подальших дій».

Прес-центр ФПУ