1517229703 ilo-4

 

17 вересня у Києві відбулася робоча зустріч лідерів соціальних партнерів України – організацій профспілок і роботодавців з Директором Бюро Міжнародної організації праці (МОП) для країн Центральної та Східної Європи паном Маркусом Пілгрімом.

 

Протягом останніх двох днів він перебував в Україні з робочим візитом, у ході якого провів низку зустрічей з керівництвом Мінекономіки, Мінсоцполітики, профільного Комітету ВР України. Під час них було обговорено хід реалізації програми співпраці між МОП та Україною (Програма Гідної праці), а також урядові плани реформ у соціально-трудовій сфері.

Сторони обмінялись думками стосовно перших контактів з новообраною владою, її дії у соціально-економічній сфері, та як вони узгоджуються з принципами соціального діалогу, що активно проводиться в нашій країні, зокрема, у рамках співпраці з МОП та відповідно до закону про соціальний діалог.

За висновком співрозмовників, зустрічі представників влади з соціальними партерами засвідчили, що владою активно ініціюються законодавчі пропозиції з проведення реформ у трудовій і соціальній сферах, проте, наразі постійних контактів з соціальними партнерами ще не налагоджено. Насамперед, планується провести докорінні зміни трудового законодавства, розробити нову редакцію Трудового кодексу, при чому ставиться завдання завершити цю роботу вже до кінця поточного року, також проводитиметься подальше реформування у сферах пенсійного забезпечення і соціального страхування, у роботі Державної інспекції праці тощо.

Оскільки усі ці зміни напряму стосуються прав та інтересів працюючих, соціальні партнери пропонують владі вести конструктивний соціальний діалог та проводити реформи, спираючись на узгоджені позиції Сторін.

Голова ФПУ, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий зазначив, що в процесі розробки концептуальних основ реформування трудового законодавства і соціальної політики в цілому, профспілки наполягатимуть на проведенні необхідних консультацій та перемовин. Він висловив сподівання, що діюча законодавча база, яка розроблена з урахуванням засад, визначених МОП, буде дотримуватись, а також запропонував посилити місію Представництва МОП в Україні шляхом утворення постійної моніторингової групи у складі міжнародних експертів, які мають досвід проведення схожих реформ у інших країнах. Було запропоновано, щоб з ініціативою щодо створення моніторингової групи в Україні виступив директор Міжнародного Бюро праці Гай Райдер, звернувшись з відповідним поданням до керівництва Уряду і Верховної Ради.

У якості аргументу наводився факт того, що такі широковідомі міжнародні інституції як Американська торгівельна палата, МВФ, Світовий Банк, Представництво ЄС мають в Україні відповідні спеціалізовані групи, що постійно працюють з українською владою, надаючи необхідні рекомендації у економічній сфері. Натомість питання соціального захисту і забезпечення трудових прав досі лишаються поза увагою фахівців з міжнародним досвідом. На думку соціальних партнерів, саме МОП, членом якої Україна є з 1954 року, могла би надати кваліфіковану допомогу для вибудування сучасної та з урахуванням світового досвіду системи регулювання соціально-трудових відносин в нашій країні.

 

Довідково:

Ключовим елементом співпраці України з Міжнародною організацією праці є реалізація Програми гідної праці, яку було підписано Міністерством соціальної політики України разом з МОП у квітні 2012 року. Основною метою цієї програми є сприяння гідній праці як ключовому фактору продуктивності та важливому елементу розвитку соціально-трудової галузі в Україні. 

Програма визначає основні цілі та очікувані результати відповідних заходів, які реалізуються МОП спільно з її тристоронніми партнерами в Україні, та включає такі пріоритетні завдання: підвищення рівня зайнятості та соціального захисту, забезпечення гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях, налагодження ефективного соціального діалогу, покращення умов праці, впровадження міжнародно-трудових норм та стандартів. 

 

Прес-центр ФПУ