022 mop trud160418

18 квітня 2016 року Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення спільно з Міжнародною організацією праці проведено тристоронню зустріч представників органів державної влади, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, на якій представлені технічні коментарі МОП до проекту Трудового кодексу України (р. № 1658, доопрац.).

Технічні коментарі МОП представляли директор відділу реформування трудового права департаменту управління та трипартизму МБП (Женева) Колін Фенвік; старший спеціаліст з соціального діалогу та трудового права Групи технічної підтримки з питань Гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи (Будапешт) Крістіна Міхес; спеціаліст з трудового права відділу реформування трудового права Департаменту управління та трипартизму МБП (Женева) Валері Ван Готем.

Відкриваючи тристоронню зустріч Голова Комітету Людмила Денісова повідомила, що до прийнятого за основу проекту Трудового кодексу України №1658 надійшло 1600 пропозицій від народних депутатів для підготовки його до другого читання, які зараз розглядає робоча група при Комітеті. Кожна пропозиція разом з технічними коментарями Міжнародної організації праці будуть розглянуті на засіданні Комітету, після чого узгоджений проект з таблицею поправок буде винесений на голосування у Парламенті.

051 mop trud160418

Людмила Денісова нагадала, що проект Трудового кодексу був прийнятий за основу 5 листопада 2015 року і його одразу було надіслано до Міжнародної організації праці для експертизи, та висловила сподівання, що саме він буде підтриманий всіма сторонами соціального діалогу та прийнятий в цілому Верховною Радою України.

Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук зазначив, що коментарі є підсумком 4-місячної роботи експертів МОП та спрямовані на те, щоб новий Трудовий кодекс України відповідав міжнародним стандартам.

Представник МОП Колін Фенвік зазначив, що експерти проаналізували проект Трудового кодексу України щодо колективної системи розв’язання трудових спорів, охорони праці, відповідності до конвенцій МОП та інших норм. Колін Фенвік звернув увагу на тому, що головне у проекті Трудового кодексу – це забезпечити баланс між інтересами держави, профспілок, які представляють працівників,  та роботодавців.

009 mop trud160418

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий звернув увагу учасників зустрічі на базові положення, на врахуванні яких наполягає профспілкова сторона під час доопрацювання проекту Трудового кодексу України: по-перше, має бути дотримано вимоги статті 22 Конституції України щодо недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав працівників; по-друге, мають бути належно закріплено представницькі функції профспілок щодо захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів найманих працівників; норми проекту мають відповідати міжнародним стандартам, закріпленим в Конвенціях Міжнародної організації праці та Директивах ЄС.

028 mop trud160418

Юридичний відділ ЦК Профспілки