2013-ano-da-produtividade-no-brasil

 

9 лютого на засіданні робочої групи Верховної Ради України з доопрацювання проекту Трудового кодексу головування перейшло до профспілкової сторони.

 

Розглянуто поправки до 26 статей проекту ТК. В процесі роботи завершено розгляд статей Книги 2 стосовно трудових відносин і зокрема ст. 111 щодо розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця за погодженням з виборним органом профспілкової організації.

Пропонувалося вилучити цю статтю, але РГ не погодилась і таким чином у трудовому законодавстві збережено норму про обов’язок роботодавця погоджувати з профспілкою свої наміри про звільнення працівника.

- Це важливо для збереження належного рівня захисту працівників, – наголосив у своєму коментарі головуючий на засіданні робочої групи Сергій Українець, заступник голови Укрнафтогазпрофспілки. Він також повідомив, що підтримано ще одну профспілкову пропозицію стосовно того, коли роботодавець звертається до профкому підприємства із запитом про звільнення працівника, профком має не просто висловити свою думку чи пропозиції з цього приводу, а надати офіційно оформлене рішення, яке по суті є юридичним документом, з яким потрібно рахуватися.

У законі також збережено норму, що у разі звільнення працівника в супереч рішенню виборного органу (профспілкової організації) працівник може звернутися до суду із заявою про своє поновлення на роботі.

Відхилено пропозицію про обмеження до 2-х років строку, за який працівник у разі звільнення з роботи має право отримати компенсацію за невикористану ним у попередні роки відпустку. Більшість членів РГ погодилась з профспілками, що у даному випадку не потрібно встановлювати жодних обмежень, а всі зароблені працівником гроші мають бути йому виплачені роботодавцем.

Внесено і підтримано РГ пропозиція про те, коли працівник звільняється з попереднього місця роботи за переведенням до іншого роботодавця, за ним зберігається право перерахувати частину компенсації за невикористану ним відпустку до нового місця роботи.

У такому випадку працівник може скористатися своїм правом на отримання відпустки за новим місцем роботи, не очікуючи 6 місяців, як це передбачено у випадку первинного його прийому на роботу, що також є фактором не погіршення позицій працівника в новому трудовому законодавстві.

На початку розгляду 3-ї Книги проекту ТК, яка має назву «Умови праці», виникла дискусія навколо профспілкової пропозиції про введення нових статей щодо врегулювання роз’їзного, пересувного і вахтового методів роботи, що притаманно залізничному, автомобільному транспорту, при нафтогазовому видобуванні, геологорозвідці та ін. Остаточне рішення щодо особливих умов праці у зазначених галузях буде прийнято вже на наступних засіданнях. А цього разу вдалося зберегти дуже важливу законодавчу норму про те, що працівник, який виховує дитину віком до 15-ти років, має право на встановлення неповного робочого часу. Представники роботодавців пропонували скоротити вік дитини до 8 років, але РГ не підтримала таких намірів.

Також були спроби законодавчо встановити нові рамки роботи у нічний час. Зараз нічною рахується робота з 22.00 до 06.00, а роботодавці запропонували – звузити цей період - з 00 годин до 5.00 ранку і роботою у нічний час вважати ту роботу, яка здійснюється не менше 7 годин підряд і охоплює період не менше 4 годин нічного часу.

Профспілки виступили проти цього, аргументував свою позицію тим, що роботодавець за необхідністю (при 5-годинному нічному часі) може побудувати робочий графік працівника таким чином, щоб виключити необхідну тривалість його роботи у нічні години. РГ погодилась з цим і підтримала захист прав працівників.

Сьогодні робота над проектом ТК продовжиться.

 

Прес-центр ФПУ