p 24164 1

На чотирнадцятому засіданні робочої групи Верховної Ради України з доопрацювання проекту Трудового кодексу представники профспілок обстояли низку важливих для працівників норм законодавства.

Про підсумки роботи розповів головуючий на засіданні РГ від сторони профспілок заступник голови Укрнафтогазпрофспілки Сергій Українець.

Норма робочого часу регулюватиметься виключно законом

Робочою групою відхилено пропозицію про те, щоб норму робочого часу визначати не тільки у відповідності із законодавством, але й прописувати умови її встановлення у колективному договорі. На переконання представників профспілок, це дозволяло би підміняти законну норму та в окремих випадках збільшувати тривалість робочого часу. Цьому вдалося запобігти.

Визначено максимальну тривалість робочої зміни

РГ погодилася із пропозицією про встановлення максимальної тривалості робочої зміни на рівні 12 годин.

З одного боку це спрощує процес організації багатозмінної роботи на виробництві, а з іншого – підвищує захищеність працівників, тому що у діючому законодавстві максимальна тривалість робочої зміні не регламентована. Цей негативний фактор відтепер усунуто.

Захищено права працюючих інвалідів

З проекту ТК пропонувалося вилучити норму про те, що робота інвалідів у нічний час допускається лише за їх письмовою згодою та за умови, якщо це не суперечить рекомендаціям медико-соціальної експертної комісії. РГ відхилила таку пропозицію, оскільки вона спрямована на утиснення прав працюючих інвалідів.

Унормовано час початку і закінчення щоденної роботи

Враховано поправку до ст. 140, відповідно до якої час початку і закінчення щоденної роботи визначається не лише колективним договором, а передусім правилами внутрішнього розпорядку. Ці правила – є складовою колективного договору, вони можуть працювати й самостійно. Таким чином у проекті ТК розширено можливості ефективного унормування часу початку і закінчення щоденної роботи.

Врегульовано порядок застосовування ненормованого робочого часу

У ст. 152 «Граничні норми застосування надурочних робіт» пропонувалося тривалість надурочних робіт протягом року зменшити від 120 до 60 годин. Робоча група не підтримала цю пропозицію, зважаючи на те, що в межах 120 годин оплата понадурочної роботи має бути подвійної.

Також збережено норму про те, що роботодавець зобов’язаний вести весь облік виконаної роботи понад нормою робочого часу, щоб відповідно її оплачувати.

Збережено норму про те, що у разі систематичного залучення працівника до роботи понад нормою робочого часу, - така робота вважається понадурочною. Тобто роботодавцеві, згідно із законодавством, дозволяється безоплатно застосовувати ненормований робочий день лише 1 раз на місяць, але працівник у таких випадках має право на додаткову відпустку до 7 днів. Якщо роботи понад нормою потрібно протягом місяця застосувати повторно - вже другий день роботи понад нормою (а також усі наступні) має оплачуватись працівникові у подвійному розмірі. Це позитивна новація законодавства.

Встановлено право на додаткову спеціальну перерву в роботі

Збережено редакцію 1-го читання ст. 155 ТК щодо тривалості перерви впродовж робочого дня. Мінімальна перерва, що надається працівникові для відпочинку і харчування і яка не включається до тривалості робочого часу, - не більше 2-х годин і не менше 30 хв.

Профспілки запропоновували внести до цієї статті зміни і надати працівникові право на спеціальну перерву під час роботи не тільки у холодну пору року для обігріву, але й у спекотну (влітку) – для охолодження.

Ця пропозиція була підтримана РГ.

Захищено право на додаткові вихідні

Зі ст.158 ТК пропонувалося виключити норму про те, що у разі, коли загальний вихідний день збігається з державним або релігійним святом, то цей вихідний переноситься на наступний за святковим день. Більшістю голосів членів РГ цю поправку не було підтримано.Таким чином, захищено право працівників на додаткові вихідні.

Враховано пропозицію профспілок поширити дію цієї статті не тільки на загальні, а на всі без виключення вихідні дні, що є покращенням умов для працівника.

Підтримано норму ст. 158, яка встановлює, що про перенос вихідних днів на інші дати роботодавець має повідомити працівника не пізніше, ніж за 1 місяць.

Унормовано порядок залучення працівників до роботи на вихідних

Ст. 159 передбачається, що працівники можуть бути залучені до роботи у вихідні дні виключно для необхідності ліквідації наслідків аварії або катастрофи, для виконання невідкладних робіт з метою забезпечення подальшої нормальної роботи підприємства тощо. В усіх інших випадках, коли є потреба працювати у вихідний, така робота допускається лише за наявності письмової згоди працівника.

Група депутатів пропонувала вилучити норму про письмову згоду – РГ з цим не погодилась.

В ч. 5 ст. 161 закріплено норму про те, що копію наказу про залучення працівника до роботи у вихідний день роботодавець зобов’язаний не пізніше наступного дня після його підписання передати на погодження до виборного органу первинної профспілкової організації.

Пропонувалося також вилучити цю норму із законодавства, але пропозиція не отримала необхідної кількості голосів.

Відпустку для профспілкового навчання включено до переліку оплачуваних відпусток

Взято до уваги пропозицію профспілок і до переліку оплачуваних відпусток, прописаному у ст. 165 ТК, включено відпустку для профспілкового навчання, що передбачено законом про профспілки.

Мотивація наступна: профспілки – це єдина громадська організація, яка не тільки наділена законним правом, але має обов’язок здійснювати громадський контроль за дотриманням трудових і соціально-економічних прав працівників. Для того, щоб громадський контроль був ефективним, інспекторів потрібно навчати.

Мінімальна тривалість щорічної відпустки становитиме 28 днів

Важливе рішення прийнято РГ стосовно мінімальної тривалості щорічної основної трудової відпустки.

В проекті ТК, прийнятому у першому читанні, в ст. 170 щорічна трудова відпустка за кожен робочий рік встановлена тривалістю 28 календарних днів. Однак, роботодавці запропонували її зменшити до 24 днів, як це передбачено діючим законодавством.

Представники профспілок, посилаючись на вимоги ратифікованої Україною Європейської соціальної хартії, в якій записано, що тривалість мінімальної трудової відпустки має бути не менш 4 тижнів, переконали членів РГ залишити цю законодавчу новацію в ТК.

Прес-центр ФПУ