549478

 

До Федерації профспілок України 8 серпня ц.р. надійшло звернення від застрахованої особи щодо не надання їй допомоги з тимчасової непрацездатності за період перебування нею у попередньо оформленій відпустці без збереження заробітної плати (хвороба настала перед зазначеною відпусткою).

На думку фахівців Федерації профспілок України, у разі настання непереборних обставин, що унеможливлюють використання такої відпустки (травма, хвороба) до її настання наказ про відпустку не повинен видаватися або має бути скасовано і допомога по тимчасовій непрацездатності має надаватися за весь період хвороби застрахованої особи, оскільки у таких випадках пріоритетним має бути конституційний принцип верховенства права, спрямований на захист прав і свобод громадян (ст. 8 Конституції України).

У зв’язку з чим, Федерація профспілок України звернулась до роботодавця зазначеної застрахованої особи з проханням відновити її право на матеріальне забезпечення за державним соціальним страхуванням шляхом скасування наказу про надання їй відпустки без збереження зарплати.

ФПУ звернулась також до первинних профспілкових організацій підприємств, установ, організацій з рекомендацією - у разі аналогічних обставин, що унеможливлюють використання відпустки без збереження, до її настання, звертатися до роботодавця про не видання або скасування наказу про відповідну відпустку та наполягати на оплаті допомоги з тимчасової непрацездатності за весь період хвороби застрахованої особи з метою посилення її соціального захисту та матеріальних прав.

9 вересня п.р. ФПУ отримала відповідь від роботодавця застрахованої особи з повідомленням про позитивне вирішення зазначеної проблеми. Керівництвом установи відмінено рішення про надання застрахованій особі відпустки без збереження зарплати та за цей період нарахована в повному обсязі допомога з тимчасової непрацездатності, відповідно до листків непрацездатності.

 

Департамент соціального діалогу

та соціального страхування апарату ФПУ