pens fond---

3 жовтня ц.р. відбулось засідання Громадської ради при Пенсійному фонді, на якому розглядалися питання: про підсумки роботи органів Пенсійного фонду України за 9 місяців 2013 року та завдання до кінця поточного року щодо реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення; про стан пенсійного забезпечення ветеранів війни та інших осіб, на яких   поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту»; про регуляторні акти Пенсійного фонду України, їх відповідність принципам державної регуляторної політики відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та інші.

За оперативною інформацією, за 9 місяців ц.р. до Пенсійного фонду надійшло 184,8 млрд. грн.., у т.ч. 122,3 млрд. – власні надходження (100,5 % до запланованого), 62,5 млрд. – надходження з Державного бюджету.

Заборгованість перед Пенсійним фондом складає 9,7 млрд. грн.., у т.ч. 5,9 млрд. – з відшкодування підприємствами пільгових пенсій, 1,2 млрд. – заборгованість зі сплати страхових внесків, 2,5 млрд. – заборгованість зі сплати єдиного внеску. При цьому заборгованість із зазначених платежів складає: 2,3 млрд.грн. – недержавні підприємства (23,8%); 714 млн. грн.. – фізичні особи-підприємці (7,3%); 591 млн. грн.. – підприємства, підпорядковані органам місцевого самоврядування, державним адміністраціям та підприємствам АР Крим (6,1%); 6,1 млрд. грн.. – підприємства, підпорядковані міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади (62,8%).

Середній розмір пенсій в Україні нині 1482 грн. Співвідношення середньої пенсії до середньої заробітної плати на 01.07.2013р. становило 47,2%.

Також було надано інформацію про передачу з 1 жовтня ц.р. адміністрування єдиного внеску від Пенсійного фонду Міністерству доходів і зборів України і у зв’язку з цим проведення відповідної роботи.

Проінформовано про підвищення пенсій ветеранам війни та іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту». Було зазначено, що за 2012-2013 роки зазначеній категорії осіб пенсійні виплати збільшені в середньому на 30 відсотків і на сьогодні середній розмір пенсій у них складає 1779,89грн.

Нині Пенсійний фонд разом з Мінсоцполітики та іншими державними органами опрацьовує питання стосовно звільнення Пенсійного фонду від невластивих виплат (біля 40 млрд. грн..), продовження осучаснення всіх видів пенсій та інші проблемні питання.

Членам Громадської ради була надана інформація щодо регуляторних актів Пенсійного фонду, а також про заходи із реалізації у 2013 році положень Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на виконання Указу Президента України від 25.06.2013 № 342 «Про План заходів щодо реалізації у 2013 році Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні».

Департамент соціального діалогу та

соціального страхування апарату ФПУ