Emerytura

 

Уряд затвердив Порядок перерахунку пенсій відповідно до частини 2 ст. 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Метою прийняття нормативно-правового акта є визначення механізму перерахунку пенсій із урахуванням розміру заробітної плати, з якої призначено або попередньо перераховано пенсію, підвищену на коефіцієнт, який щорічно встановлюється у відсотковому відношенні до показника зростання середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, і з урахуванням індексу інфляції (індексу споживчих цін).

Отже, новий порядок передбачає, що при щорічному березневому перерахунку пенсій не буде враховуватися підвищення пенсій у попередньому році, як це було раніше. Це забезпечить мільйонам пенсіонерів гарантоване щорічне підвищення виплат, - сказав у своєму коментарі Г.В.Осовий - заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ.

Він також нагадав, що профспілки брали активну участь у розробці законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», який передбачає, що пенсії повинні перераховуватися не лише з урахуванням темпів зростання середньої зарплати, але й встановленого рівня інфляції. Цей законодавчий акт вже набув чинності і на його виконання Уряд на своєму попередньому засіданні затвердив новий Порядок березневого перерахунку пенсій.

Запропонований підхід дозволить ліквідувати розриви у розмірах пенсій та щороку осучаснювати їх розмір, оскільки перерахунок здійснюватиметься виходячи із зростання середньої заробітної плати. Ухвалений Порядок перерахунку пенсійних виплат стосується таких видів пенсій: страхових, наукових, військових строкової служби та чорнобильських.

Крім того встановлюється, що за наявності коштів у бюджеті Пенсійного фонду, підвищення буде можливим на більше, ніж 20% від такого зростання, ніж це було законодавчо визначено раніше.

Новим Порядком також передбачається внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 04 березня 2004 р. № 269 "Про затвердження Порядку перерахування Пенсійним фондом України або органами праці та соціального захисту населення коштів установам (закладам), у яких особи перебувають на повному державному утриманні, та їх використання". Відповідно до цих змін буде надано можливість особам, які отримують пенсію відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", та особам, які отримують державну соціальну допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", перераховувати частину їхньої пенсії до установи, де вони перебувають на повному державному утриманні. Не менше 25% пенсії (допомоги) виплачується самому пенсіонерові, інша частина перераховується установі, де особа перебуває на повному державному утриманні. Ці кошти використовуються виключно на поліпшення умов проживання пенсіонерів у відповідній установі (закладі).

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ