ty4fihFYbIQ

На розгляд Уряду 21 листопада ц.р. було винесено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років».

Метою цього документу є розширення кола осіб, а саме: працівників сфери освіти, охорони здоров'я та соціального захисту, які набудуть право на отримання пенсії за вислугу років.

Проект акта розроблено Міністерством соціальної політики України на виконання відповідного доручення Прем'єр-міністра України від 12.09.2012 та за результатами роботи Робочої групи щодо опрацювання пропозицій з поширення права на пенсію за вислугу років на вчителів шкіл мистецтв та викладачів фізичного виховання професійно-технічних навчальних закладів, а також деяких інших категорій осіб, створеної наказом Мінсоцполітики від 29.10.2012 № 685, з метою забезпечення соціальної справедливості у сфері пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що відповідно до статті 51 Закону України „Про пенсійне забезпечення" пенсії за вислугу років встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком.

Працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України, мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку (пункт є статті 55 Закону України „Про пенсійне забезпечення").

Однак, з часу прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 04 листопада 1993 р. № 909 утворилися нові посади та заклади і установи у сфері освіти, охорони здоров'я та соціального захисту, в яких посади та робота на цих посадах аналогічні передбаченим Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим зазначеною постановою.

- У зв'язку з цим виникла необхідність законодавчо закріпити рівні умови пенсійного забезпечення осіб на однакових посадах в аналогічних закладах та установах у сфері освіти, охорони здоров'я та соціального захисту, - зазначив заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий. - Спільний представницький орган об'єднань профспілок також розглядав проект постанови КМУ, про яку йдеться, і вніс цілу низку пропозицій до нього. Не зважаючи на те, що не всі вони були підтримані та враховані у кінцевій редакції документу, профспілки підтримали винесення його на розгляд Кабміну, тому що питання справедливого пенсійного забезпечення потрібно вирішувати, навіть поетапно.

Не зважаючи на те, що проект не було ухвалено через неможливість його фінансового забезпечення з Держбюджету, Прем’єр-міністр України висловився за його підтримку та пообіцяв найближчим часом повернутись до його повторного розгляду.

ІАЦ