Dc14

 

16 грудня 2013 року під головуванням Міністра соціальної політики Н.Королевської відбулася Всеукраїнська селекторна нарада з питань здійснення соціальних виплат і надання соціальних послуг найбільш уразливим категоріям громадян.

Під час наради Н. Королевська зупинилась на питаннях щодо стану соціальних виплат у сфері соціального страхування, пенсійного забезпечення, виплати державної соціальної допомоги та посилення соціальної підтримка найбільш уразливим категоріям громадян. Відповідну інформацію надали також представники фондів соціального страхування (перший заступник голови правління Пенсійного фонду Кравчук В.О., директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Погодін О.В., заступник директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Лапчик С.Д., директор Фонду соціального страхування на випадок безробіття Сідельникова Л.П.).

Було зазначено, що зі страхових виплат фондами соціального страхування були певні проблеми, але протягом минулого тижня Державним казначейством перераховано для регіонів 2,2 млрд. грн. для погашення заборгованості. І зараз на місцях потрібно вжити всіх заходів щоб ці кошти дійшли до людей.

Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повністю профінансовано по заявках, поданих до 10 грудня і зараз Фонд працює в нормальному режимі. Дано доручення робочим органам Фонду працювати з роботодавцями щоб не затримувалися виплати працівникам по лікарняних листках та інших виплатах.

Своєчасно здійснюються виплати Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Була заборгованість по одноразових виплатах потерпілим і сім’ям, яка погашена за весь період до грудня ц.р. Грудневі виплати, як було запевнено, будуть виплачені до кінця року. Є заборгованість по виплатам за лікарняними листками за жовтень-листопад (зокрема Донецька обл.). Н.Королевською дано доручення вжити заходів щодо погашення зазначеної заборгованості до кінця цього року.

Відповідні виплати здійснюються Центром зайнятості, що виконує функції Виконавчої дирекції фонду соціального страхування на випадок безробіття. Включно по другу декаду листопада ц.р. погашена заборгованість. За третю декаду листопада кошти вже перераховані і складено графік здійснення всіх виплат до кінця року. З 1 грудня такі виплати будуть нараховані з урахуванням підвищеного на вимогу профспілок на 54,6 грн. нового розміру мінімальної страхової виплати по безробіттю для застрахованих осіб (936,6 грн.).

Щодо пенсійного забезпечення, то з 1 грудня проведено відповідні перерахунки пенсій, надбавок та підвищень до пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з 894 до 949 грн.). У грудні середній розмір пенсійної виплати склав 1525 грн.

Заборгованості з пенсійних виплат немає.

Разом з тим на місцях, в першу чергу у сільській місцевості, є невеликі затримки з виплати пенсій, що пов’язано з тим (як було зазначено представником Пенсійного фонду), що 40% поштових відділень працює з 3-х денним, і 40% - з 4-х денним робочим тижнем. (Міністром Н.Королевською дано доручення Пенсійному фонду забезпечувати виплату пенсій своєчасно і в повному обсязі).

За 11 місяців 2013 року до Пенсійного фонду збільшилось надходжень на 8 млрд. грн., порівняно з аналогічним періодом минулого року, планові показники щодо сплати єдиного внеску виконано на 99,2%. За цей період збільшилась заборгованість зі сплати єдиного внеску на 280 млн. грн., а також збільшилась заборгованість з відшкодування видатків Пенсійного фонду на виплату пенсій на пільгових умовах для працівників, зайнятих із шкідливими та важкими умовами праці, що пов’язано із складною економічною ситуацією на цих виробництвах.

 

Нагадуємо, що починаючи з серпня поточного року у зв’язку із складною ситуацією в економіці держави та необхідністю виконання бюджетних зобов’язань створилась значна заборгованість по виплатам матеріальної допомоги застрахованим особам із фондів соціального страхування (крім Пенсійного фонду).

 

Посилена увага до цієї проблеми з боку Федерації профспілок вимусила Уряд скласти графік погашення такої заборгованості та взяти на контроль перерахування Казначейством України коштів страхувальникам та застрахованим особам.

 

 

 

 Управління соціального страхування
та пенсійного забезпечення