2012 11 01 budzhet

 

Починаючи з серпня поточного року у зв’язку із складною ситуацією в економіці держави та необхідністю виконання бюджетних зобов’язань створилась значна заборгованість по виплатам матеріальної допомоги застрахованим особам із фондів соціального страхування (крім Пенсійного фонду).

Посилена увага до цієї проблеми з боку Федерації профспілок вимусила Уряд скласти графік погашення такої заборгованості та взяти на контроль перерахування Казначейством України коштів страхувальникам та застрахованим особам.

16 грудня 2013 року в Київській міській філії ПАТ «Укртелеком» (вул. Горького, 40) під головуванням Міністра соціальної політики України Королевської Н.Ю. відбулася Всеукраїнська селекторна нарада на тему: «Про стан соціальних виплат і надання соціальних послуг найбільш уразливим категоріям громадян».

У зазначеному заході взяли участь представники Федерації профспілок України.

 

На порядку денному були розглянуті наступні питання:

 

1. Стан забезпечення соціальних виплат із бюджетів фондів соціального страхування.

 

2.  Забезпечення своєчасності пенсійних виплат і планового надходження платежів до органів Пенсійного фонду.

 

3.  Забезпечення своєчасності виплат державних соціальних допомог, пільг і компенсацій (у т.ч. постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи).

 

4. Посилення соціальної підтримки найбільш уразливих категорій громадян в умовахзимовогоперіоду 2013-2014 років.

           

У вступному слові Міністр соціальної політики України Н.Ю. Королевська нагадала, що незважаючи на складний економічний стан, головне завдання центральних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечити надійний захист тих, хто його потребує, вчасну виплату пенсій та соціальних допомог, безперебійну роботу соціальної сфери, належне проходження опалювального періоду 2013-2014 років. «Люди не повинні стати заручниками політичної ситуації, яка склалася в державі. Усі служби повинні працювати оперативно та бездоганно»-, наголосила Міністр соціальної політики України.

Під час наради Н.Ю. Королевська зупинилась на питаннях щодо стану соціальних виплат у сфері соціального страхування, пенсійного забезпечення, виплати державної соціальної допомоги та посилення соціальної підтримка найбільш уразливим категоріям громадян. Відповідну інформацію надали також представники фондів соціального страхування (перший заступник голови правління Пенсійного фонду Кравчук В.О., директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Погодін О.В., заступник директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Лапчик С.Д., директор Фонду соціального страхування на випадок безробіття Сідельникова Л.П.).

Було зазначено, що зі страхових виплат фондами соціального страхування були певні проблеми, але протягом минулого тижня Державним казначейством перераховано для регіонів 2,2 млрд. грн. для погашення заборгованості. І зараз на місцях потрібно вжити всіх заходів щоб ці кошти дійшли до людей.

«Як зазначив Прем’єр-міністр України, графік погашення заборгованості, який був затверджений раніше і виконувався до політичного протистояння, ми вимушені переглянути, оскільки, по суті, було втрачено два тижні. Проте, завдяки конструктивній співпраці з Міністерством фінансів України основні заборгованості було погашено із незначною затримкою», - сказала вона.

Водночас, Наталія Королевська відзначила, що робота в цьому напрямку продовжуватиметься, щоб до кінця року не було жодного не проведеного платежу, і кожна людина отримала належні їй страхові виплати. «Для цього Міністерство розробило новий графік здійснення видатків фондів до кінця року, який подали Прем’єр-міністру України. Очікуємо на доручення Мінфіну та Казначейству забезпечити його виконання», - сказала вона.

Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повністю профінансовано по заявках, поданих до 10 грудня і зараз Фонд працює в нормальному режимі. Дано доручення робочим органам Фонду працювати з роботодавцями щоб не затримувалися виплати працівникам по лікарняних листках та інших виплатах.

Своєчасно здійснюються виплати Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Була заборгованість по одноразових виплатах потерпілим і сім’ям, яка погашена за весь період до грудня ц.р. Грудневі виплати, як було запевнено, будуть виплачені до кінця року. Є заборгованість по виплатам за лікарняними листками за жовтень-листопад (зокрема Донецька обл.). Н.Ю. Королевською надано доручення вжити заходів щодо погашення зазначеної заборгованості до кінця цього року.

Відповідні виплати здійснюються Центром зайнятості. Включно по другу декаду листопада ц.р. погашена заборгованість. За третю декаду листопада кошти вже перераховані і складено графік здійснення всіх виплат до кінця року. З 1 грудня такі виплати будуть нараховані з урахуванням підвищеного на вимогу профспілок на 54,6 грн. нового розміру мінімальної страхової виплати по безробіттю для застрахованих осіб (936,6 грн.).

Щодо пенсійного забезпечення, то з 1 грудня 2013 року проведено відповідні перерахунки пенсій, надбавок та підвищень до пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з 894 до 949 грн.). У грудні ц.р. середній розмір пенсійної виплати склав 1525 гривень.

Заборгованості з пенсійних виплат немає.

Разом з тим, на місцях, в першу чергу в сільській місцевості, є невеликі затримки з виплати пенсій, що пов’язано з тим (як було зазначено представником Пенсійного фонду), що 40 % поштових відділень працює з 3-х денним, і 40% - з 4-х денним робочим тижнем. (Міністром Н.Королевською дано доручення Пенсійному фонду забезпечувати виплату пенсій своєчасно і в повному обсязі).

За 11 місяців 2013 року до Пенсійного фонду збільшилось надходжень на 8 млрд. грн., порівняно з аналогічним періодом минулого року, планові показники щодо сплати єдиного внеску виконано на 99,2 %. За цей період збільшилась заборгованість зі сплати єдиного внеску на 280 млн. грн., а також збільшилась заборгованість з відшкодування видатків Пенсійного фонду на виплату пенсій на пільгових умовах для працівників, зайнятих із шкідливими та важкими умовами праці.

Щодо забезпеченнясвоєчасностівиплатдержавнихсоціальнихдопомог, то отримують соціальну допомогу 3 млн. 700 тис. сімей, яким необхідно виплатити 39 млрд. 800 млн. грн.-що на 20% більше, ніж було виплачено соціальних допомог у минулому році.

На сьогодні виплачено 39 млрд. 100 млн. грн., виплати здійснюються вчасно, заборгованостей немає.

У грудні місяці розпочато виплати сім’ям, які проживають з інвалідами I та II групи.

ПостраждалимвнаслідокЧорнобильськоїкатастрофи виплачено 100% від потреби – 2 млрд. 632 млн. гривень.

 

Щодо посилення соціальної підтримки найбільш уразливих категорій громадян в умовах зимового періоду 2013-2014 років, то за повідомленням Н.Ю. Королевської, на сьогодні 324 будинки-інтернати для осіб похилого віку, в яких проживають 50 тис. осіб вказаної категорії, працюють в звичайному режимі, забезпечено належне проходження опалювального періоду.

В регіонах України створено 800 оперативних штабів для надання допомоги одиноким громадянам та бездомним особам, 500 пунктів роздачі гарячої їжі, пункти обігріву та роздачі одягу бездомним особам, здійснено 200 тис. додаткових обстежень умов проживання одиноких громадян.

За інформацією Міністра соціальної політики України, найактивніше працюють оперативні штаби у Одеській області та місті Києві.

За повідомленням заступників голів обласних державних адміністрацій, всі установи та заклади соціальної сфери в регіонах України працюють бездоганно, опалювальний сезон проходить нормально, всі соціальні виплати здійснюються вчасно, проводиться щоденний моніторинг стану надання соціальних допомог найбільш уразливим категоріям населення.

Н.Ю. Королевською надано доручення керівникам обласних державних адміністрацій у наступному році не допустити жодного скорочення соціальних працівників, забезпечити їх фінансування за рахунок місцевих бюжетів. У цьому році було 12 тис. соціальних працівників, стільки ж повинно бути і у наступному році. «Людям необхідно надавати соціальну допомогу»-, наголосила Міністр соціальної політики України.

Підводячи підсумок, Н.Ю. Королевська зазначила, що ситуація стабільна, соціальна сфера працює належним чином, першочергове завдання – виплата державних соціальних допомог, повна взаємодія з Казначейством, задля того, щоб жодна людина, хто потребує соціальної допомоги, не залишилася без неї – працюємо в посиленному режимі.

Також Н.Ю. Королевська повідомила, що на наступному тижні відбудеться Всеукраїнська селекторна нарада з питання стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Про дату та час проведення наради буде повідомлено додатково.

                                             

   Департамент бюджетної політики та

                                               соціального захисту

                                               Управління з питань соціального

                                               страхування та пенсійного забезпечення