1385981718 borgy

Як повідомив представник СПО, голова фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України, в.о. першого заступник Голови ФПУ Г.В.Осовий після участі у засіданні КМУ 18 грудня, Урядом затверджено Основні прогнозні макропоказники соціально-економічного розвитку України на 2014 рік.

Вони є основою для формування Державного бюджету на наступний рік, тому їх необхідно врахувати під час формування бюджетів фондів загальнообов’язкового соціального страхування. Г.В.Осовий зазначив, що обов’язково потрібно скорегувати розрахунки по фонду оплати праці, тому що у Основних показниках їх збільшено у порівнянні з попереднім проектом Держбюджету фактично на 11 млрд. грн. Також намічено збільшення середньомісячної заробітної плати, яка наступного року (в середньому за рік) становитиме 3575 грн.

Оскільки зростає фонд оплати праці, - це дає підстави для збільшення показників доходної частини бюджетів фондів, тому що розмір єдиного соціального внеску напряму залежить від фонду оплати праці працівників і обчислюється пропорційно. Також необхідно взяти до уваги показник середньої зарплати, тому що соціальні виплати з фондів в окремих випадках є фактором заміщення втраченого заробітку і динаміка зростання зарплати також впливає на видаткову частину фонду. Крім того існує ще один важливий показник – індекс споживчих цін. На наступний рік він передбачений у розмірі 108,3%, що є суттєвою відмінністю від поточного року, коли за попередніми прогнозними показниками практично не закладалось зростання цін.

Якщо фонди соціального страхування на основі попередніх показників вже затвердили свої бюджети на наступний рік, вони мають бути переглянуті і уточнені, - порадив Г.В.Осовий. За його словами, це питання також обговорюватиметься під час наступного засідання Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що планується провести завтра – 20 грудня.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ