291882573

 

20 грудня п.р. відбулося чергове засідання правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Серед інших на засідання вносились питання про внесення змін до бюджету Фонду на 2013 рік, про затвердження програм відділень Фонду щодо відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їх сімей, їх кошторисів на 2014 рік, про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на 2014 рік, про внесення змін до бюджету Фонду на 2014 рік, про затвердження змін до Порядку часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв за рахунок коштів Фонду, про затвердження плану роботи правління Фонду на 2014 р. тощо.

При обговоренні проекту рішення правління Фонду «Про затвердження програм відділень Фонду щодо відновлення здоров’я застрахованих осіб і членів їх сімей та їх кошторисів на 2014 рік» зокрема було зазначено, що видатки на оздоровлення дітей застрахованих осіб у кошторисах регіональних програм збільшуються на 26% і становитимуть сумарно понад 502 млн. гривень. У той же час санаторно-курортне лікування застрахованих осіб поки що залишається у раніше затверджених обсягах і становитиме 1 702,7 млн. гривень. Проте протокольно Виконавчій дирекції Фонду було доручено при підготовці змін до бюджету Фонду на 2014 рік розглянути можливість збільшення видатків Фонду на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб.

Членами правління від профспілкової сторони гостро обговорювалося питання стосовно підвищення граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на наступний 2014 рік. Виконавча дирекція Фонду запропонувала збільшення витрат на харчування лише на 1 грн. (з 39 до 40 грн. люд./день), а на лікування та культурне обслуговування вкотре – декілька років поспіль – залишити на рівні 3 грн.

Профспілкова сторона запропонувала збільшити зазначені граничні витрати відповідно до 50 і 5 грн. (сумарно до 55 грн. на одну особу). Така позиція ґрунтувалася на вимогах Програми Президента України по дитячому оздоровленню щодо підвищення якості оздоровлення дітей в дитячих закладах оздоровлення, проведеному профспілками регіональному ціновому моніторингу, індексу зростання цін на продовольчі товари, медичні послуги та культурне обслуговування, останніх макропоказниках затверджених Урядом для формування проекту Державного бюджету України на 2014 рік та незначного збільшення видатків Фонду на зазначені підвищення.

На жаль зазначена пропозиція не знайшла підтримки у інших сторін соціального діалогу у правлінні Фонду. Роботодавці, зокрема, наголосили, що соціальні послуги не є пріоритетним напрямком діяльності зазначеного Фонду. Тому правління прийняло рішення про збільшення граничних витрат на харчування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на 2014 рік з 39 до 40 грн. люд./день. Водночас дано протокольне доручення правління Виконавчій дирекції Фонду разом з профільними постійними комісіями правління розглянути реальне зростання видатків на дитяче оздоровлення та внести свої висновки та пропозиції стосовно зазначених граничних норм на наступному засіданні правління Фонду разом із уточненням бюджету Фонду на 2014 рік на основі результатів виконання бюджету Фонду за 2013 рік та нових макропоказників.

При розгляді питання про внесення змін до бюджету Фонду на 2014 рік Голова правління Фонду Осовий Г.В. наголосив, що після прийняття Верховною радою України Державного бюджету України на 2014 рік правління Фонду має повернутися до перегляду бюджету Фонду на наступний рік із відповідним підвищенням доходних та видаткових статей бюджету, зокрема, передбачивши ріст кількості закуплених Фондом путівок на санаторно-курортне лікування та підвищення граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення з метою виконання Рекомендацій учасників слухань у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та праці на тему: “Актуальні проблеми організації та фінансування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб в Україні” від 9 жовтня 2013 року.

Правлінням також прийнято рішення відновити право на оплату праці тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, що не мають вищої освіти за фахом, але які вже працювали до набуття чинності Положення про дитячо - юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою кабінету міністрів України від 5 листопада 2008 року № 993, якою визначено нові кваліфікаційні вимоги до таких працівників.

Виконавча дирекція Фонду також поінформувала правління про завершення тендерної процедури закупівлі санаторно-курортних послуг та підписання договорів із санаторіями-переможцями. Це означає, що вперше за багато років санаторно-курортне лікування у наступному році буде розпочате буквально з 1 січня, що є великою спільною перемогою сторін соціального діалогу та застрахованих осіб.

 

 

 

Управління з питань соціального страхування
та пенсійного забезпечення