images

 

На засіданні Уряду 29 січня ц.р. серед інших питань було розглянуто проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану невідкладних заходів щодо погашення заборгованості із заробітної плати».

- Питання вкрай актуальне та болюче для трудівників, - зауважив у своєму коментарі заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий. Над змістом цього документу плідно і тривалий час працювали сторони соціального діалогу, і зокрема ФПУ. СПО об’єднань профспілок надавав до нього низку пропозицій від профспілкових організацій і керівників підприємств. У остаточній редакції не всі вони були враховані, але, на наш погляд, запропоновані Міністерством соціальної політики заходи, є певним кроком до вирішення цієї надважливої проблеми.

У своєму виступі під час урядового засідання представник СПО профспілок висловив думку про те, що дії, прописані у плані заходів з повернення зарплатних боргів, які спрямовані на підвищення відповідальності юридичних осіб за несвоєчасну виплату зарплати, - є цілком є слушними. Однак, він акцентував увагу присутніх на тому, що така ж саме висока відповідальність за невиплату зарплати має передбачатись і для державної сторони, зокрема, коли йдеться про розрахунки за держзамовлення, перерахування суб’єктам господарювання коштів за надані ними пільги, наприклад, за пасажирські перевезення, оплату комунальних послуг та ін.

– Має бути висока відповідальність усіх сторін – підкреслив профспілковий керівник, - це сприятиме усуненню затримок із виплати зарплати та у багатьох випадках дозволить уникнути незадоволення громадян.

Г.В.Осовим було особливо наголошено на необхідності якомога швидкого вирішення критичної ситуації, що склалася у діяльності санаторно-курортних закладів через несвоєчасне їх фінансування.

- До мене як голови Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України останніми місяцями надходять чисельні звернення від керівників санаторно-курортних закладів з приводу несвоєчасного отримання від державних казначейств коштів, що були перераховані Фондом соціального страхування на фінансування санаторно-курортного лікування застрахованих осіб. На сьогодні борг з урахуванням показників минулого року складає майже 170 млн. грн.

Через це виникає загроза несвоєчасної виплати зарплати працівникам зазначених закладів, а також відсутня можливість придбання продуктів харчування, ліків та ін.

З метою запобігання практиці використання коштів застрахованих осіб на інші цілі, Г.В.Осовий запропонував доповнити план заходів окремим пунктом такого змісту:

- забезпечити своєчасне (не пізніше ніж у 10-денний термін) перерахування коштів за платіжними дорученнями фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування застрахованим особам та страхувальникам на виплату матеріального забезпечення, а також суб'єктам господарювання за надані соціальні послуги.

Лист із зазначеною пропозицією від СПО об’єднань профспілок направлено сьогодні, 29 січня в.о. Міністра соціальної політики України.

 

Інформаційно-аналітичний центр Центр