delo

 

 

Спільним представницьким органом об’єднань профспілок розглянуто надісланий Пенсійним фондом України проект постанови  Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) органами Пенсійного фонду України».

Проектом зазначеної постанови пропонується внести зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Разом з тим, пропонується змінити періодичність проведення планових перевірок органами Пенсійного фонду України за дотриманням законодавства з питань пенсійного страхування та збільшити терміни, через які проводяться перевірки тих суб'єктів господарювання, за результатами попередніх перевірок яких не виявлено порушень чинного законодавства у цій сфері.

У листі СПО об’єднань профспілок до Пенсійного фонду зазначено, що на рівень майбутнього пенсійного забезпечення працівників та наповнення бюджету Пенсійного фонду впливає, зокрема, тінізація доходів. Одним із проявів такого явища є нарахування страхових внесків роботодавцями лише на частину заробітної плати, частіше - в межах мінімальної заробітної плати. У зв’язку з цим СПО об’єднань профспілок запропоновано проект постанови Кабінету Міністрів України доповнити підставами для віднесення до високого ступеню ризику у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування тих роботодавців, які мають понад 30% працівників із заробітною платою нижче або на рівні мінімальної заробітної плати, а до середнього ступеня ризику - роботодавців, які мають від 10% до 30% працівників із зазначеним рівнем доходів.

Крім того, СПО об’єднань профспілок зазначалося, що підставою для віднесення суб’єктів господарювання до зазначених ступенів ризиків має бути звернення їх працівників із скаргами щодо недотримання роботодавцями вимог законодавства у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зокрема, в разі виявлення фактів ухилення від сплати страхових внесків або сплати страхових внесків лише із частини заробітної плати.

 

 

Управління з питань соціального страхування

та пенсійного забезпечення апарату ФПУ